Grekisk grillmacka
13 juni, 2024
Recept: Mattias Kristiansson Foto: Eva Hildén
Grekisk grillmacka
4 portioner
8 skivor gott bröd
olivolja
1 burk kikärtor à 400 g
100 g fetaost, t ex Peas of Heaven eller Violife
2 dl yoghurt, t ex soja- eller havrebaserad
1 citron, rivet skal
1 rödlök, tunt skivad
1 röd paprika, strimlad
1 tomat, skivad
1 näve svarta oliver
salt, svartpeppar
1. Hetta upp ett våffeljärn. Pensla brödskivorna med olivolja.
2. Skölj kikärtorna. Du kan mixa sönder dem lätt med en stavmixer, men det går bra med hela också.
3. Riv eller mosa fetaosten i en skål. Rör ner yoghurt och citronskal. Smaka av med salt och peppar.
4. Bred ut ett lager fetaostkräm på hälften av brödskivorna. Blanda ner kikärtorna i resterande fetaostkräm och fördela på resterande brödskivor.
5. Toppa kikärtsröran med rödlök, paprika, tomat och oliver.
6. Lägg ihop till dubbelmackor som du sedan grillar i våffeljärnet.