Fästingbett kan orsaka köttallergi
2 juni, 2016
Om du diagnostiseras med köttallergi så kanske du får träffa just Maria Starkhammar, överläkare och specialist i allergologi och allmänmedicin på Södersjukhuset, samt Ida Berge som är dietist på Södersjukhusets Allergisektion. De är proffs på området och hjälper nu allt fler personer med köttallergi.
Det var forskare i Australien och USA som för ungefär tio år sedan såg ett samband mellan köttallergi och fästingar men det var Professor Marianne van Hages forskargrupp vid Karolinska Institutet som 2013 äntligen kunde bevisa att det är fästingen som är boven i dramat. Kolhydraten alpha-gal finns i fästingens mage och hos alla däggdjur, förutom hos människan och apan. Eftersom vi saknar alpha-gal så kan vår kropp därför få för sig att det är något främmande som den måste försvara sig mot. Det är då den börjar utveckla allergiantikroppar som köttallergi kan uppstå. En köttallergi som alltså inte gäller alla djur, utan bara rött kött. Och för att förtydliga ännu mer: Rött kött är alla fyrfota djur dvs. ko, gris, lamm, kanin mm.
Hur du reagerar på intag av rött kött kan variera. Symptomen kan vara kliande nässelutslag, ont i magen, diarré och illamående. Allvarligare symtom som blodtrycksfall, svimningar och andningsbesvär har förekommit hos knappt hälften av patienterna. Det kan dock vara lite knepigt att se kopplingen mellan symptomen och just kött.
– Det svåra är att de flesta patienter inte reagerar varje gång de äter kött och att reaktionerna kan komma två till sju timmar efter köttintaget, säger Maria Starkhammar.
Nu kanske det finns många som tänker att de inte mår bra efter att de har ätit kött och kanske tror att de har triggat igång en allergi. Men nej, det är fortfarande bara fästingarna som kan ställa till det.
– Det finns ingenting som tyder på att man genom att äta mycket kött utvecklar den här allergin, understryker Maria.
I Sverige finns det drygt 200 patienter som har diagnosen ”köttallergi”. Antalet upptäckta fall har ökat tio gånger de senaste sex åren och man tror att det finns ett mörkertal med folk som faktiskt inte vet om att de har den här allergin. Så, är det bara att springa till vårdcentralen nu och testa dig för köttallergi? Nej, ingen anledning till oro, säger Maria Starkhammar. Det är bara de med tydliga allergiska symtom som kommer ett par timmar efter intag av rött kött som ska utredas. Man kan faktiskt ha allergiantikroppar mot kolhydraten och ändå tåla intag av rött kött. Maria är noga med att inte vilja blåsa upp det här som någon större risk. Det är fortfarande en väldigt liten del av de som haft fästingbett som faktiskt har den här allergin.
– Vi vill inte skrämma upp, bara informera så att de som har köttallergi men inte fått en diagnos, ska söka upp läkare och få hjälp.
Även om köttallergi inte går att bota, så går det självklart att leva som vanligt. Ida Berge är dietisten som då hjälper patienterna med att hitta en kost. De flesta blir ju inte vegetarianer eller veganer efter en sån här diagnos, men vegomat är ju självklart ett bra alternativ, om så bara ibland. Viktigt är så klart att undvika kött och inälvsmat från fyrfota djur. Alpha-gal finns även i mjölk och gelatin. Majoriteten av köttallergikerna tål mjölkprodukter i begränsad mängd och flertalet väljer att avstå från att äta godis och efterrätter med gelatin i. Och även om det aldrig är kul med en allergi, känner många ändå att de äntligen kan få andas ut.
– De flesta blir väldigt lättade av diagnosen och glada att få äta mat de inte mår dåligt av.