Genom att kombinera traditionella fermenteringsmetoder med moderna tekniker skapas nya växtbaserade produkter som kan bidra till en mer hållbar framtid.

SLU-forskaren Alejandra Castaneda har utvecklat en svensk variant av det traditionella indonesiska livsmedlet tempeh. Ursprungligen görs tempeh av sojabönor, vars odling ofta orsakar miljöproblem. Dessutom krävs långa transporter innan sojabönorna når svenska konsumenter. Alejandra Castaneda vill lösa detta genom att skapa en tempeh baserad på nordiska råvaror.
– Favabönor växer bra i Sverige och är rika på protein. Utmaningen var att de inte smakade särskilt gott. Men efter flera experiment blev tempeh lösningen, säger Alejandra Castaneda.

I tillverkningsprocessen fermenteras bönorna, och Alejandra Castaneda tillsätter goda bakterier. Tillsammans neutraliserar de favabönans bittra smak och gör proteinet lättare för kroppen att ta upp.
– Tempehn får en nötig och umamirik smak. Genom att även tillsätta havre blir tempehn mer proteinrik, får bättre tuggmotstånd och en förbättrad smak, förklarar hon.

Att använda nordiska råvaror minskar också produktens klimatavtryck.
– Det här är framtidens mat. Den är bra för både miljön och magen – och dessutom smakar den gott! säger SLU-forskaren Alejandra Castaneda.

Hon hoppas en dag kunna ta produkten ut på marknaden.