Allt om socker
5 mars, 2023
Kolhydrater & socker
Det man vanligen avser med socker i dagligt tal är disackariden sackaros som består av glukos och fruktos, men även enklare sockerarter som glukos och fruktos inkluderas ofta. Socker är inget som behövs i kosten då det inte tillför någon näring och ett stort sockerintag gör det svårare att täcka in behovet av livsnödvändiga vitaminer och mineraler. Kolhydrater som vi äter bryts i tarmen ner till kortare kolhydrater och tas upp som glukos i tunntarmen. De kolhydrater som vi inte själva kan bryta ner fortsätter till tjocktarmen där tarmfloran tar över nedbrytningen.
Glukos
Glukos som tas upp av tarmcellerna transporteras med blodet till levern där det lagras in som glykogen för senare bruk. Vi lagrar även in kolhydrater som glykogen i musklerna. Finns det ett behov av glukos kommer det att frisläppas och transporteras med blodet ut till muskler och andra vävnader. För att kroppen ska kunna fungera har vi en basnivå av glukos i blodet som är reglerad av hormonerna insulin och glukagon. Droppar glukosnivån snabbt blir du yr och om nivån blir alldeles för låg tuppar du av. Det beror på att alla kroppens celler föredrar glukos som energikälla då det går snabbt att ta upp och metabolisera. De flesta celler kan även använda fett och protein, men det är omständligare och tar längre tid. Ett undantag är hjärnans celler som behöver glukos för att fungera optimalt. Blir glukosnivån för låg i kroppen under en längre tid går kroppen ner på sparläge och börjar producera nödbränslet ketonkroppar. Levern kan även producera lite glukos från fett och protein, men den mängden är inte tillräcklig. Kroppens funktion blir inte optimal och du kan inte prestera på topp vid träning eller där hög hjärnkapacitet krävs.
Socker & sjukdom
Socker är inget som behövs i kosten då det inte tillför någon annan näring än energi, men en liten andel kan ingå. Kolhydrater är däremot nödvändiga i kosten för att kroppen ska fungera optimalt. Vid ett högt intag av socker ökar risken för övervikt, karies samt hjärt- och kärlsjukdomar. Socker i sig orsakar inte diabetes typ 2, men då ett högt sockerintag ökar risken för övervikt och bukfetma brukar många lite slarvigt säga att socker bidrar till diabetes typ 2. Diabetes typ 2 är en metabol sjukdom som ger insulinresistens i cellerna och som orsakas av olika faktorer, som till exempel bukfetma och genetiska faktorer, men ett högt sockerintag i sig orsakar inte typ 2-diabetes. En frisk person som inte är överviktig har en insulinfunktion som ser till att glukosnivån i blodet inte blir för hög. Är du dessutom elitidrottare eller motionär kan ett ökat sockerintag i samband med träning vara nödvändigt för att kunna prestera på topp. Då kommer glukos från blodet att effektivt tas upp av muskelcellerna och direkt användas som bränsle.
För cancerpatienter är situationen lite annorlunda. Det finns skrönor om att socker göder cancercellerna och att det ökar risken för att dö i förtid. Vissa influencers insinuerar att de som äter socker får skylla sig själva om de får cancer. Det är väldigt obalanserat och fel. Alla celler i kroppen föredrar glukos som bränsle, inte bara cancer- cellerna, vilket innebär att även friska celler svälter om du undviker kolhydrater och socker. En cancerpatient som genomgår cellgiftsbehandling och strålning får många biverkningar och en utmaning är illamående och viktnedgång. Är du rabiat och undviker näringsdrycker och andra livsmedel med lättillgängliga kolhydrater ökar risken för viktnedgång och i förlängningen även risken för att du inte överlever behandlingen.
Socker — ett folkhälsoproblem
Idag bidrar socker i mat till många folkhälsoproblem när fler och fler är mer stillasittande. Att undvika sötsaker och satsa på mer näringstäta livsmedel som frukt, grönt och fibrer är alltid bra. Men hur du ska resonera kring sockerintaget beror helt på omständigheterna. Idrottare och svårt sjuka patienter kan behöva ett högre intag av snabba kolhydrater, medan en överviktig person behöver dra ner på intaget. Ett bra riktmärke är mindre än 5 % av energiintaget från socker. Men det gäller också att ha en sund inställning till kosten och förstå att det inte är varje gram socker som orsakar sjukdom, utan att det handlar om balans. En fanatisk fixering vid kosten kan vara skadlig. Dra ner på snabbmat och livsmedel som glass, kakor, godis och läsk och satsa i stället på lagad mat från grunden. Du kan använda socker som smakhöjare i mat då den mängden är försumbar jämfört med sockerhaltiga livsmedel. Det går också fint att äta desserter och annat ibland om kosten som helhet har en bra balans. Kom ihåg att socker inte är ett gift!