Nej, oraffinerat socker är inte nämnvärt nyttigare än vanligt vitt socker.

Socker består av sackaros som är en disackarid av glukos och fruktos. Enkla sockerarter absorberas snabbt av kroppen och vi lagrar in glukos och till viss del fruktos i levern. Ett högt intag av socker ökar risken för att vi äter för mycket och risken för övervikt och diabetes typ 2 går upp. Risken för karies och hål i tänderna ökar också. Socker innehåller nästan inga näringsämnen och kallas ibland för tomma kalorier då de endast ger energi och inga essentiella näringsämnen.

Raffinerat socker tillverkas i Sverige av sockerbetor och det är vitt till färgen då den bruna melassen har avlägsnats. Till skillnad från vanligt socker innehåller rårörsocker, farinsocker, och sucanat lite melass med en liten mängd mineraler som kalcium, kalium och järn. Dock är mängden mineraler försumbar då innehållet av sackaros är 96-98 %.

Agavesirap, kokossocker och dadelsirap innehåller alla en hög nivå av fruktos. Ett högt intag av fruktos i renframställd form är inte bra då det kan öka risken för fettlever.

Mer oraffinerade sockerkällor är alltså inte nyttigare än vanligt socker då halten av sackaros är försumbart lägre än i vanligt socker. Renframställda fruktsiraper är inte heller nyttigare, men kan användas ibland om du gillar smaken och vill ha variation.

Den fruktos som finns i frukt och bär ger inte samma skadliga effekt som renframställd fruktos då de innehåller nyttiga ämnen som fibrer, pektin, antioxidanter, vitaminer, mineraler och fytonäringsämnen.

Författare

Pernilla Berg

Pernilla Berg

Nutritionist, medicine doktor i toxikologi och forsknings- och utvecklingschef inom life science.