Malou goes vegan
21 november, 2014
I höstas bestämde sig Malou och redaktionen på Malou Efter tio att ha ett vegan-tema. Gäster som Patrik Arve, Kitty Jut- bring och Bea Szenfeld bjöds in för att prata mat och etik. För att verkligen undersöka det här med vegansk mat beslöt sig Malou själv för att testa en kosthållning helt utan animaliska ingredienser under minst tre veckor.
Malou von Sivers
Malou är en av landets mest namnkunniga journalister och tv-profiler. Sedan 2006 är hon
programledare för Malou Efter tio på TV4. Redan under den tidiga karriären gjorde hon sig ett
namn i Sverige: hon började som journalist på Expressen och Afton bladet, var med och startade svenska Elle, och var också först med att starta landets första morgonprogram på tv 1992,Nyhetsmorgon.
– Jag har alltid varit förtjust i vegetarisk mat och aldrig riktigt varit inne på typisk svensk husmanskost, trots att det är sådan mat jag är uppvuxen på. Ugnsbakad falukorv med tomat och ost nedtryckt i skåror. Blodpudding. Makaronilåda! Jag tillhör Generation Makaronilåda!
Hennes tonfall talar tydligt om att de rätterna aldrig toppat hennes lista över favoriter. Istället pratar hon varmt om medelhavs- maten. Hon bodde i Grekland några år och älskade de rena smakerna och de fina r varorna. I många av medelhavsländerna, menar hon, finns det mycket naturligt vegetarisk mat. Inga sojakorvar eller vegobiffar, men väl klassiska rätter med aubergine eller bönor som huvudingrediens.
Att testa vegansk mat var inte något jättesteg för Malou, även om det självklart inne- bar ett visst mått av nytt tänk också.
– Vi började prenumerera på en matkasse, Gröna Kassen, och den var bra. Där fick jag produkter jag aldrig skulle ha köpt i mataffären, som torkad sojafärs till exempel.
Matkassen utgjorde en bra grund, maten hemma var därmed fixad och likaså lunchlåda att ta med till jobbet. Hon la till lite grönsaker här och där och använde mycket kryddor, olivolja, vitlök och chili – även när det inte stod i kassens medföljande recept.
– Det egentliga eldprovet kom egentligen när jag skulle gå ut och äta på restaurang första gången under den här tiden. Men det gick över förväntan, det var en meze-krog och de hade en rad väldigt goda vegomezes.
Något som överraskat Malou är att den veganska maten mättar längre tid än den vanliga hon brukar äta.
– Jag hade hört att man skulle behöva äta mer när man går över till veganskt, men det har jag verkligen inte behövt. Maten i kassen jag prenumererat på har som sagt varit riktigt bra, inte bara grönsaker, utan också mycket bönor, linser, tofu, sojakött…
Och en av hennes absoluta favoriter: sojapasta. Alltså spaghetti gjord på sojabönor. Glutenfri, mättande och, menar Malou, ännu godare än vanlig pasta.
Den enda nackdelen hon egentligen upp levde var en uppblåst mage, fylld med gaser, vilket hon också delade med sig av i ett program. Vid ett tillfälle blev magen så omöjlig att hon helt enkelt blev tvungen att gå hem från TV-huset.
– Folk hörde av sig med goda råd! ”Ät ett äpple”, ”Börja med bönor till lunch, inte till middag”, ”Ät bönorna med ingefära, det hjälper matsmältningen”. Och till slut hade nog min mage vant sig, nu är den som vanligt igen.
Satsningen har inte bara påverkat henne själv och tittarna, utan även andra i TV- huset som blivit nyfikna, ställt frågor och så smått börjat experimentera hemma i de egna köken.
Malou understryker att det viktigaste skälet för henne att börja äta mer vego är klimatet.
– Vi kan ju inte fortsätta så här, säger hon och suckar. Det går bara inte i längden. Att äta så mycket kött som vi gör idag är ett enormt slöseri med naturens resurser.
Hon menar också att hon vägt in hälsoaspekten. Att rött kött inte är bra för hälsan har gått som en röd tråd genom de samtal hon haft med de doktorer som gästat henne i programmet. Många av de välfärdssjuk- domar vi i väst får drabbar oss just på grund av en stor konsumtion av animaliska fetter.
Malous tre veckor av vegansk mat är till ända och frågan är förstås hur hon kommer att äta framöver.
– Jag kommer nog inte att bli vegan, men vegetarian eller åtminstone äta betydligt mindre kött och mer vego!