
Bolani – fyllda afghanska bröd
Ingredienser
8 port
Deg
-
0.5 tsk torrjäst
-
3.5 dl fingervarmt vatten
-
1 msk rapsolja
-
8 dl vetemjöl special
Potatisfyllning
-
600 g mjölig potatis, kokt
-
1 st gul lök, finhackad
-
1 tsk mald koriander
-
1 tsk chilipulver
-
1 st vitlöksklyfta, pressad
-
salt
-
svartpeppar
Pumpafyllning
-
400 g pumpa
-
1 st vitlöksklyfta, pressad
-
1 tsk mald spiskummin
-
salt
Gör så här
Deg
Potatisfyllning
Pumpafyllning
Det afghanska köket
Afghanistans placering längs sidenvägen har gjort gjort att deras kök har influenser från många olika delar av Orienten. Här finns ris influerat av perserna, kebab från turkarna, linsgrytor med indiska influenser och bakverk med mycket gemensamt med stora delar av Mellanöstern. Allt med sin egen twist baserat på vad som odlas i landet. Afghansk matlagning är rik på nötter som valnötter, mandel och pistage samt färska frukter som granatäpple och vindruvor. Kryddor som mynta, saffran och koriander är vanliga, så även kardemumma och kanel.
Köket innehåller en hel del kött och kyckling, men har också många goda vegetariska grönsaksrätter, risrätter och grytor att testa.
Receptkreatör
Det afghanska köket
Afghanistans placering längs sidenvägen har gjort gjort att deras kök har influenser från många olika delar av Orienten. Här finns ris influerat av perserna, kebab från turkarna, linsgrytor med indiska influenser och bakverk med mycket gemensamt med stora delar av Mellanöstern. Allt med sin egen twist baserat på vad som odlas i landet. Afghansk matlagning är rik på nötter som valnötter, mandel och pistage samt färska frukter som granatäpple och vindruvor. Kryddor som mynta, saffran och koriander är vanliga, så även kardemumma och kanel.
Köket innehåller en hel del kött och kyckling, men har också många goda vegetariska grönsaksrätter, risrätter och grytor att testa.