Annonsör

  • Om oss
  • Kontakt
  • Recept
  • Upptäck
  • Artiklar
  • Menyer
  • Kost & Hälsa
    • Äta vego – så gör du
    • Vego & Barn
    • Vego & träning
  • Arkiv
  • Om oss
  • Kontakt
  • Bli medlem
  • Logga in
  • Bli medlem
Sök
  • Bli medlem
  • Logga in

Hem › Börek – med vegetarisk fetaost- och spenatfyllning

Fotograf: Mattias Kristiansson

Börek – med vegetarisk fetaost- och spenatfyllning

En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform fylld med färg.
4 portioner
Börek är ett frasigt bakverk, populärt på Balkan och runt Medelhavet. Den kan fyllas med allt från ost, färs och spenat. Här en vegetarisk variant med fetaost och spenat.

Liknande recept

Pinocchiotårta

Varma mackor med curry och banan

Grekiska smash burger tacos (vegetariska)

Ingredienser

4 port

Tänk på detta när du portionsomvandlar!
  • Tillagningstiden kan påverkas och val av form/kokkärl kan behöva justeras.
  • Mängder och mått under ”Gör så här” ändras inte.
Fyllning
  • 300 g fetaost
  • Mjölkfritt?

    Det finns faktiskt flera märken som har växtbaserad fetaost. Samma sälta och härliga konsistens. Kolla t ex in Peas of heaven, Nurishh, Violife och GreenVie.

  • 1 st gul lök, finhackad
  • 200 g fryst spenat, tinad
  • 1 dl crème fraîche
  • Mjölkfritt?

    Det finns flera lite syrligare växtbaserade alternativ till crème fraîche. Vanligast är att hitta baserade på soja eller havre. Även en naturell yoghurt går bra. Leta i kyldisken.

  • 1 nypa salt
  • 1 nypa svartpeppar
Rullar
  • 8 ark filodeg
  • 100 g smält smör (Eleplant)
  • Mjölkfritt?

    Det finns flera olika märken av växtbaserat smör (margarin). Leta i kyldisken tills du hittar just din favorit.

    Betalt samarbete med Eleplant

    Eleplant

    smält smör (Eleplant)

    Som smör på alla sätt. Utom ett.
    Ett helt vanligt smör. Med den lilla parentesen att det faktiskt är helt växtbaserat och ändå både smakar och beter sig som smör. Ha på smörgåsen, baka croissanter, bryn till lingonen, allt du kan göra med smör kan du göra med Eleplant. Det är en innovation, gjord på raps- kokos- och shea tillsammans med havredryck. Den innehåller inga allergener, konserveringsmedel eller palmolja.
    Eleplant – Elevating plant based!

  • olivolja
  • sesamfrön

Gör så här

Om receptet:

Börek ser så himla fantastiskt ut. Det är som frasiga pajer gjorda med tunn deg och äts med glädje på Balkan och runt om Medelhavet. Det är pajer som kan fyllas med färsfyllningar, ost, spenat eller grönsaker. Du kan äta den som den är som ett snack eller enkel lunch men börek är också fantastiskt på en buffé. Supergod både varm som rumstempererad och kall.

Här har vi gjort en vegetarisk variant med fetaost och spenat.

Receptkreatör

Mattias Kristiansson

Mattias Kristiansson

Chefredaktör VEGO

balkanbörekfetaostfilofilodegspenatveganveganskvegetariskvegetariskt

Publicerad: 13 maj, 2022

Uppdaterad: 18 december, 2024

Dela
Facebook
X
LinkedIn
Kopiera länk
Skriv ut

Om receptet:

Börek ser så himla fantastiskt ut. Det är som frasiga pajer gjorda med tunn deg och äts med glädje på Balkan och runt om Medelhavet. Det är pajer som kan fyllas med färsfyllningar, ost, spenat eller grönsaker. Du kan äta den som den är som ett snack eller enkel lunch men börek är också fantastiskt på en buffé. Supergod både varm som rumstempererad och kall.

Här har vi gjort en vegetarisk variant med fetaost och spenat.

Receptkreatör

Mattias Kristiansson

Mattias Kristiansson

Chefredaktör VEGO

balkanbörekfetaostfilofilodegspenatveganveganskvegetariskvegetariskt

Publicerad: 13 maj, 2022

Uppdaterad: 18 december, 2024

Dela
Facebook
X
LinkedIn
Kopiera länk
Skriv ut

Liknande recept

Recept oktober 20, 2025

Pinocchiotårta

Pinocchiotårta är en av mina absoluta favoriter. Den kombinerar sockerkaka med krispig maräng, vaniljkräm, grädde och bär. En dröm, inte minst på sommaren. Här en helt vegansk version där vi använder kikärtsspad till marängen.

Recept oktober 17, 2025

Varma mackor med curry och banan

Recept september 29, 2025

Grekiska smash burger tacos (vegetariska)

Recept september 23, 2025

Krispiga morotspakora

Recept augusti 27, 2025

Färggrann potatissallad

Signa upp på vårt nyhetsbrev

Bli medlem

Få tillgång till över 5000+ recept, artiklar och vegoguider!

Bli medlem idag

Målet med VEGO är att göra det så himla enkelt för just dig att äta vego. För vegomat är inte krångligt, det är gjort i ett kick och smakar fantastiskt.

  • Recept
  • Vegonytt
  • Veckomenyer
  • Om oss
  • Kontakt

Oxenstiernsgatan 33
114 27 Stockholm

redaktionen@vegomagasinet.se

08-799 62 01

© 2025 Vegomagasinet

Välkommen till Vego!

Denna hemsida använder cookies

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår webbplats. Genom att klicka på "Godkänn alla" får vi bättre statistik, vilket leder till en förbättrad användarupplevelse.

Läs mer om vår integritetspolicy

Nödvändiga
Godkänn alla
Hantera cookies

Hantera cookies

Funktionell

Kategorin "Funktionell" innehåller cookies som är nödvändiga för att vår webbplats ska fungera smidigt och för att förbättra din surfupplevelse. Dessa cookies möjliggör olika funktioner som gör vår webbplats mer användarvänlig och effektiv.

Marknad

Kategorin "Marknad" omfattar cookies som används för att analysera och förbättra våra marknadsföringsinsatser. Dessa cookies hjälper oss att förstå hur du interagerar med vår webbplats och ger oss insikter för att optimera vårt innehåll och våra annonser, för att säkerställa att de är relevanta för dina intressen.

Personlig

Kategorin "Personlig" innehåller cookies som förbättrar användarupplevelsen genom att lagra information om dina preferenser och interaktioner på vår webbplats. Detta gör att vi kan skräddarsy innehåll och rekommendationer efter dina individuella behov, vilket ger en mer personlig och engagerande upplevelse.