Chole bathure – indisk kikärtsgryta med svart te
Ingredienser
4 port
Kikärter
-
3 dl torkade kikärter
-
8 dl vatten
-
2 tsk svart te
-
2 st torkad chili
-
1 st kanelstång
-
2 st gröna kardemummakapslar
-
2 st lagerblad
Masala
-
2 msk neutral olja
-
1 tsk hel spiskummin
-
1 st rödlök
-
3 st vitlöksklyfta
-
2 msk ingefära, riven
-
2 st grön chili
-
2 st tomat
-
1 msk tomatpuré
-
1 tsk gurkmeja
-
1 tsk mald koriander
-
1 tsk chilipulver
-
1 tsk garam masala
-
1 tsk mangopulver
-
1 tsk salt
Servering
-
2 msk ingefära, finhackad
-
2 msk rödlök, finhackad
-
2 msk koriander, finhackad
-
1 sats bathure, friterat bröd
Glutenfritt?
Servera utan bröd eller med ris istället.
Gör så här
Kikärterna
Masala
Servering
Vad är chole bathure?
Chole är en Punjabi-klassiker och bland det godaste vi båda vet. Chole betyder kikärtor och även om du kanske tycker att det låter jobbigt så ligger hela hemligheten i att du kokar kikärtorna själv med te och kryddor. Det är det som ger dem den mörka färgen och den mustiga smaken. Chole kan serveras med ris eller roti/chapati, men klassikern är med bhatura. Säg chole bhature till någon från Punjab och det kommer att glittra i deras ögon.
Receptkreatör
Mattias Kristiansson & Amanpreet Singh Sangha
Vegoprofilen Mattias Kristiansson har gett ut 14 kokböcker och är chefredaktör för VEGO. Amanpreet Singh Sangha har en lång karriär inom mode och är även en riktig foodie med känsla för smaker och kryddor, inte minst när det kommer till det indiska kök som han vuxit upp med.
Green India
Det här är den perfekta kokboken för alla som älskar indisk mat och smaker. Här får du 200 vegetariska recept på rätter som många känner till men även många andra klassiker från runt om Indien. En kul upptäcktsresa i ett land som har så mycket mer att erbjuda matmässigt än vad många kanske tror.
Vad är chole bathure?
Chole är en Punjabi-klassiker och bland det godaste vi båda vet. Chole betyder kikärtor och även om du kanske tycker att det låter jobbigt så ligger hela hemligheten i att du kokar kikärtorna själv med te och kryddor. Det är det som ger dem den mörka färgen och den mustiga smaken. Chole kan serveras med ris eller roti/chapati, men klassikern är med bhatura. Säg chole bhature till någon från Punjab och det kommer att glittra i deras ögon.
Receptkreatör
Mattias Kristiansson & Amanpreet Singh Sangha
Vegoprofilen Mattias Kristiansson har gett ut 14 kokböcker och är chefredaktör för VEGO. Amanpreet Singh Sangha har en lång karriär inom mode och är även en riktig foodie med känsla för smaker och kryddor, inte minst när det kommer till det indiska kök som han vuxit upp med.
Green India
Det här är den perfekta kokboken för alla som älskar indisk mat och smaker. Här får du 200 vegetariska recept på rätter som många känner till men även många andra klassiker från runt om Indien. En kul upptäcktsresa i ett land som har så mycket mer att erbjuda matmässigt än vad många kanske tror.