
Dillkokt kronärtskocka och dippsås x 2
Såhär kokar och äter du kronärtskocka. Här är även en läcker tångcaviar-sås och sötsyrlig dill- och tomatsås att doppa bladen i. Mums!
Ingredienser
4 port
Dillkokta kronärtskockor
-
4 st kronärtskockor
-
2 st citroner, halverade
-
3 vippor krondill
-
salt
Tångcaviarsås
-
80 g röd tångcaviar
-
3 dl majonnäs
-
1 dl rödlök, finhackad
-
2 msk citronsaft
-
1.5 msk finhackad gräslök
-
1.5 msk finhackad dill
-
1 krm salt
-
0.5 krm vitpeppar
Tomat – och dilldipp
-
1 st aubergine, tärnad
-
1 st gul lök, finhackad
-
2 dl krossade tomater
-
3 msk rödvinsvinäger
-
3 msk vatten
-
2 tsk mortlade dillfrön
-
2 msk farinsocker
-
2 msk finhackad dill
-
salt
Gör såhär
Dillkokta kronärtskockor
Tångkaviarsås
Tomat – och dilldipp
Äta kronärtskocka
Det är verkligen festligt med kronärtskockor, men alla vet kanske inte hur man gör.
1. Börja med att dra av bladen. Doppa dem i en dippsås och dra den mjuka delen mot tänderna så att du får med dig fruktköttet.
2. När alla bladen är borttagna (de innersta har inte så mycket att äta på, så dem kan du bara dra loss) så ser du det som kallas ”skägget”, håriga strån som du bara drar bort med fingrarna. Dem ska du inte äta.
3. Nu har du en kronärtskocksbotten framför dig. Skala bort alla hårda bitar på utsidan så att du bara har fruktköttet kvar. Doppa i sås och ät.
Äta kronärtskocka
Det är verkligen festligt med kronärtskockor, men alla vet kanske inte hur man gör.
1. Börja med att dra av bladen. Doppa dem i en dippsås och dra den mjuka delen mot tänderna så att du får med dig fruktköttet.
2. När alla bladen är borttagna (de innersta har inte så mycket att äta på, så dem kan du bara dra loss) så ser du det som kallas ”skägget”, håriga strån som du bara drar bort med fingrarna. Dem ska du inte äta.
3. Nu har du en kronärtskocksbotten framför dig. Skala bort alla hårda bitar på utsidan så att du bara har fruktköttet kvar. Doppa i sås och ät.