
Georgisk Lobio
Ingredienser
4 port
Ingredienser
-
400 g torkade röda kidneybnöor
-
2 st gula lökar
-
3 msk smör
-
3 klyftor vitlöksklyftor
-
0.5 tsk imereti-saffran
-
0.5 tsk blåväppling
-
3 msk kallpressad rostad solrosolja eller annan god olja
-
3 msk rödvinsvinäger
-
1 st chilipeppar
-
3 kvistar färsk koriander
-
Svaneti örtsalt, eller salt och peppar
Gör så här
Falta lobio:
Lobio betyder bönor på georgiska. Vita, röda, prickiga… Till och med brytbönor heter lobio. Lobio är också namnet på en paradrätt till vardags såväl som på festbordet. Man lagade och njöt av lobio i Georgien redan före vår tideräkning. Men bönorna kom ju till Europa så sent som på 1700-talet från Sydamerika, så hur var det möjligt? Jo, innan bönorna gjorde sitt intåg, använde georgierna frön från en växt som heter dolichos eller hyacintböna (lablab purpureus). Den tillhör ett släkte av ärtväxter som fortfarande används i matlagning i vissa länder i Afrika och Asien. I Georgien har den idag dock helt ersatts av vanliga bönor. Lobio är en klassiker. Den tillagas på röda eller gröna bönor och kan vara allt från en varm gryta med mosade bönor till en fräsch kall sallad. Lobio passar fint som tillbehör på grillbordet och som en egen rätt. Perfekt för vegetarianer och veganer. Om du får tag på rostad kallpressad solrosolja så ger det en fin nötig smak, annars kan du välja en annan god olja.
I Georgien serveras lobio med majsbrödet mchadi och mjölksyrade grönsaker.
Receptkreatör

Blå berg, Grön mat, Orange vin
Anastasia Lundqvist gör i kokboken Blå berg, Grön mat, Orange vin (Popkult förlag) en djupdykning i georgisk matlagning. Den är ändlöst intressant, inspirerande till max och fylld av mat vi bara måste testa. En hel del veganskt men annars mycket som du enkelt kan veganisera.
Falta lobio:
Lobio betyder bönor på georgiska. Vita, röda, prickiga… Till och med brytbönor heter lobio. Lobio är också namnet på en paradrätt till vardags såväl som på festbordet. Man lagade och njöt av lobio i Georgien redan före vår tideräkning. Men bönorna kom ju till Europa så sent som på 1700-talet från Sydamerika, så hur var det möjligt? Jo, innan bönorna gjorde sitt intåg, använde georgierna frön från en växt som heter dolichos eller hyacintböna (lablab purpureus). Den tillhör ett släkte av ärtväxter som fortfarande används i matlagning i vissa länder i Afrika och Asien. I Georgien har den idag dock helt ersatts av vanliga bönor. Lobio är en klassiker. Den tillagas på röda eller gröna bönor och kan vara allt från en varm gryta med mosade bönor till en fräsch kall sallad. Lobio passar fint som tillbehör på grillbordet och som en egen rätt. Perfekt för vegetarianer och veganer. Om du får tag på rostad kallpressad solrosolja så ger det en fin nötig smak, annars kan du välja en annan god olja.
I Georgien serveras lobio med majsbrödet mchadi och mjölksyrade grönsaker.
Receptkreatör

Blå berg, Grön mat, Orange vin
Anastasia Lundqvist gör i kokboken Blå berg, Grön mat, Orange vin (Popkult förlag) en djupdykning i georgisk matlagning. Den är ändlöst intressant, inspirerande till max och fylld av mat vi bara måste testa. En hel del veganskt men annars mycket som du enkelt kan veganisera.