Fotograf: Stefan Wettainen
Gulyás på bönor
6 portioner
Det finns oerhört många olika sorters gulyás (gulasch) bara i Ungern. Sedan tillkommer varianter från Centraleuropa och Balkan. De allra flesta är förstås baserade på kött, men det här är ett autentiskt recept som faktiskt är vegetariskt, även om den traditionellt lagas med ister eller baconfett. Men kokosolja ger en liknande, om inte godare arom. Vill du göra grytan extra läcker får du skaffa äkta ungerskt paprikapulver. Det finns i saluhallar, kryddbutiker och på nätet.
Ingredienser
6 port
-
1 msk kokosolja
-
1.5 dl gul lök
-
1 msk vitlöksklyftor
-
2 dl potatis, tärnad
-
2 dl morot, tärnad
-
1 dl palsternacka, tärnad
-
6 dl svamp, finhackad
-
2 tsk rökt paprikapulver
-
1 tsk starkt paprikapulver
-
1 msk finhackad persilja
-
1 tsk malda kumminfrön
-
1.5 tsk tomatpuré
-
5 dl grönsaksbuljong
-
1 burk à 400 g kidneybönor
-
0.5 tsk salt
-
0.5 tsk svartpeppar
-
2 dl yoghurt