
Fotograf: Lennart Weibull
Harissarostad blomkål på sötsalt fetakräm
4 portioner
Det här är en modern tolkning av traditionella medelhavsingredienser där den mer kraftfulla smaken av harissa bryts av med en mild och svalkande fetakräm. I receptet delar jag mitt trick på hur jag får en perfekt rostad blomkål med fin yta och mjuk insida; hemligheten är att först ånga blomkålen lätt och det gör du enkelt i en vanlig kastrull.
Ingredienser
4 port
-
0.5 st citron, skalet
-
1 st litet blomkålshuvud, blasten bortskuren
-
0.5 st salt
Harissamarinad
-
2 msk harissapasta
-
3 st vitlöksklyftor, rivna
-
2 tsk mald koriander
-
1 tsk mald spiskummin
-
1 tsk paprikapulver
-
0.5 tsk gurkmeja
-
0.5 st citron, saften
-
3 msk olivolja
-
0.5 tsk salt
-
svartpeppar
Sötsalt fetakräm
-
200 g fetaost, grovt smulad
-
2 dl grekisk yoghurt
-
1 msk agavesirap
-
1 tsk torkad mynta
-
salt
Topping
-
1 msk olivolja
-
2 msk rostade pinjenötter
-
5 st myntablad