Annonsör

Systembolaget annons
  • Om oss
  • Kontakt
  • Recept
  • Vegonytt
  • Menyer
  • Äta vego
    • Äta vego – så gör du
    • Vego & Barn
    • Vego & träning
  • Arkiv
  • Rabatter
  • Om oss
  • Kontakt
  • Bli medlem
  • Logga in
Sök
  • Bli medlem
  • Logga in

Hem › Hesselbladsbiskvi

Fotograf: Karolina Tegelaar

Hesselbladsbiskvi

En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform fylld med färg.
4 portioner
I byn Fåglavik där vi bor föddes för över 100 år sedan Elisabeth Hesselblad som blev helgonförklarad av påven 2016. Jag blev en gång tillfrågad att ta fram ett bakverk kopplat till vårt helgon. Jag klurade i många år innan jag tog fram det här receptet, som är en hasselnötsbiskvi med chokladkräm. Valet av ett hasselnötsbakverk är inte bara på grund av hennes namn som för tankarna till hasselnötter, utan det växer även mängder av hasselbuskar i Fåglavik. Den hasselnötssmakande Frangelicon är en likör från ett kloster i Italien. Alkoholen gör krämen otroligt mjuk, men den går att ersätta med matlagningsgrädde. Får du inte tag i Frangelico kan annan nötlikör fungera som ersättning. Använder du färdigt hasselnötsmjöl istället för hela hasselnötter är det samma vikt som gäller.

Liknande recept

Vit chokladpudding

Chokladmousse på kokt ris

Chokladbollshjärtan

Ingredienser

4 port

Tänk på detta när du portionsomvandlar!
  • Tillagningstiden kan påverkas och val av form/kokkärl kan behöva justeras.
  • Mängder och mått under ”Gör så här” ändras inte.
Formade bottnar
  • 300 g hasselnötter
  • 2.5 dl strösocker
  • 1 dl kikärtsspad
  • Kikärtsspad?

    Kikärtsspad är spadet i förpackningen med kokta kikärter. Det kallas även aquafaba och ersätter äggvita i många recept, bland annat så att du kan göra äggfria maränger. Bara sila ner spadet i en skål och använd den mängd du behöver.

Hasselnötsfyllning
  • 50 g smör
  • Mjölkfritt?

    Det finns flera olika märken av växtbaserat smör (margarin). Leta i kyldisken tills du hittar just din favorit.

  • 0.5 dl grädde
  • Mjölkfritt?

    Det finns flera växtbaserade alternativ till grädde, oftast baserade på havre- eller soja. Leta efter osötade varianter (alltså inte de som är gjorda för att vispas). Finns i kyldisken.

  • 200 g mörk choklad
  • 0.5 dl Frangelico (hasselnötslikör)
  • 1 nypa salt
Montering
  • 200 g mörk choklad
  • 1 msk neutral olja
  • rostade hasselnötter

Gör så här

Hasselnötsfyllning
Montering

Receptkreatör

Karolina Tegelaar

Karolina Tegelaar

Julens veganska bakning

Julens veganska bakning

I Julens veganska bakning har Karolina Tegelaar samlat juliga recept från Sverige och övriga världen. Den är fullmatad med smarta tips på hur du lyckas med t ex kolor och mjuka kakor. Den är så maxad att den är svår att sammanfatta, det är bättre att du bara köper den!

Publicerad: 4 november, 2024

Dela
Facebook
X
LinkedIn
Kopiera länk
Skriv ut

Receptkreatör

Karolina Tegelaar

Karolina Tegelaar

Julens veganska bakning

Julens veganska bakning

I Julens veganska bakning har Karolina Tegelaar samlat juliga recept från Sverige och övriga världen. Den är fullmatad med smarta tips på hur du lyckas med t ex kolor och mjuka kakor. Den är så maxad att den är svår att sammanfatta, det är bättre att du bara köper den!

Publicerad: 4 november, 2024

Dela
Facebook
X
LinkedIn
Kopiera länk
Skriv ut

Liknande recept

Recept juli 7, 2025

Vit chokladpudding

Om du älskar vanlig chokladpudding kommer du ääälska vit chokladpudding. Så len, söt och fantastisk tillsammans med röda bär. Även perfekt att förbereda.

Recept juni 5, 2025

Chokladmousse på kokt ris

Recept maj 21, 2025

Chokladbollshjärtan

Recept maj 21, 2025

Snabba wienerbröd

Recept maj 21, 2025

Vegansk nötella-tårta med jordgubbar

Signa upp på vårt nyhetsbrev

Bli medlem

Få tillgång till över 5000+ recept, artiklar och vegoguider!

Bli medlem idag

Målet med VEGO är att göra det så himla enkelt för just dig att äta vego. För vegomat är inte krångligt, det är gjort i ett kick och smakar fantastiskt.

  • Recept
  • Vegonytt
  • Veckomenyer
  • Om oss
  • Kontakt

Oxenstiernsgatan 33
114 27 Stockholm

redaktionen@vegomagasinet.se

08-799 62 01

© 2025 Vegomagasinet

Välkommen till Vego!

Denna hemsida använder cookies

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår webbplats. Genom att klicka på "Godkänn alla" får vi bättre statistik, vilket leder till en förbättrad användarupplevelse.

Läs mer om vår integritetspolicy

Nödvändiga
Godkänn alla
Hantera cookies

Hantera cookies

Funktionell

Kategorin "Funktionell" innehåller cookies som är nödvändiga för att vår webbplats ska fungera smidigt och för att förbättra din surfupplevelse. Dessa cookies möjliggör olika funktioner som gör vår webbplats mer användarvänlig och effektiv.

Marknad

Kategorin "Marknad" omfattar cookies som används för att analysera och förbättra våra marknadsföringsinsatser. Dessa cookies hjälper oss att förstå hur du interagerar med vår webbplats och ger oss insikter för att optimera vårt innehåll och våra annonser, för att säkerställa att de är relevanta för dina intressen.

Personlig

Kategorin "Personlig" innehåller cookies som förbättrar användarupplevelsen genom att lagra information om dina preferenser och interaktioner på vår webbplats. Detta gör att vi kan skräddarsy innehåll och rekommendationer efter dina individuella behov, vilket ger en mer personlig och engagerande upplevelse.