Fotograf: Eva Hildén
Hummus med stekta pinjenötter
5 dl
Hummus betyder ”kikärta” på arabiska och det är ju precis vad det är – en röra på kokta kikärtor. Hemligheten bakom en bra hummus är att koka kikärtorna själv och inte snåla med vare sig bra tahini eller citronsaft. Hummus är något som kan ätas både till frukost, lunch och middag tillsammans med bröd. Det är även ett måste i en meze.
Ursprunget är omtvistat. Det är en enkel rätt som har ätits i alla tider. De tidigaste källorna är från Egypten under 1200-talet, men en liknande rätt nämns redan i Bibeln. Oavsett är det en rätt som äts över i princip hela Mellanöstern och den är smått genialisk.
Du kan självklart variera din hummus genom att mixa ner olika grönsaker och örter, men här håller vi den enkel. Jag älskar att ringla generöst med olja över och om jag lyxar till det, rostade pinjenötter.
Ingredienser
5 dl
-
2.5 dl torkade kikärter
-
1 tsk salt
-
1 tsk bikarbonat
Tahinisås
-
1 st vitlöksklyfta, pressad
-
1 dl citronsaft
-
1.5 dl tahini
-
1 tsk salt
-
1.75 dl vatten
Servering
-
olivolja
-
rostade pinjenötter
-
pitabröd