
Fotograf: Eva Hildén
Mantu – afghanska dumplings
4 portioner
Mantu är afghanska dumplings som kan fyllas med lite allt möjligt. De här är fyllda med grönsaker och curry.
Jag älskar dumplings och de här är fyllda med en grönsaksmix kryddad med curry. De nyps oftast ihop på ett speciellt sätt och serveras vid högtider, men jag tycker att du kan nypa ihop dem som du vill, så länge du lagar dem. De är riktigt goda och gör sig jättebra tillsammans med tomatsåsen och dressingen. Såsen innehåller chana dal, som är små kikärtshalvor, men du kan vända ner 1 dl kokta linser i den färdiga såsen i stället.
Ingredienser
4 port
Grönsaksfyllning
-
1 st morot, grovt riven
-
2 st gula lökar, finhackade
-
250 g vitkål, tunt skivad
-
2.5 dl vatten
-
1 tsk mald koriander
-
1 tsk gul curry
-
1 tsk salt
Deg
-
7.5 dl vetemjöl special
-
2.5 dl varmt vatten
Tomatsås
-
1 st gul lök, finhackad
-
4 st vitlöksklyftor, finhackade
-
0.5 dl rapsolja
-
1 tsk gul curry
-
1 tsk chilipulver
-
1 burk à 400 ml krossade tomater
-
1 tsk strösocker
-
0.75 dl chana dal
-
1 tsk salt
Vitlöksyoghurt
-
2 dl naturell yoghurt
-
1 st vitlöksklyfta, pressad
-
salt