Annonsör

  • Om oss
  • Kontakt
  • Recept
  • Upptäck
  • Artiklar
  • Menyer
  • Kost & Hälsa
    • Äta vego – så gör du
    • Vego & Barn
    • Vego & träning
  • Arkiv
  • Om oss
  • Kontakt
  • Bli medlem
  • Logga in
  • Bli medlem
Sök
  • Bli medlem
  • Logga in

Hem › Rättviksärt, zucchini, potatis & inlagd citron

Fotograf: Lennart Weibull

Rättviksärt, zucchini, potatis & inlagd citron

En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform fylld med färg.
4 portioner
Svensk rättviksärt möter här olivolja, zucchini, inlagd citron och färska örter. God som en rätt i sig eller som ett tillbehör

Liknande recept

Vegetarisk biff stroganoff

Gröt med ärtor, kål, grädde och lingon

Vegetarisk butter paneer

Ingredienser

4 port

Tänk på detta när du portionsomvandlar!
  • Tillagningstiden kan påverkas och val av form/kokkärl kan behöva justeras.
  • Mängder och mått under ”Gör så här” ändras inte.
  • 6 dl kokt rättvisärt
  • Vad?

    6 dl kokta ärtor motsvarar 200 g torkad alt. 2 burkar kokta kikärtor à 400 g. Rättviksärt finns i välsorterade matbutiker och på t ex nordiskravara.se.

  • 2 dl olivolja
  • 2 dl hackad gul lök
  • 1.5 msk finhackad vitlök
  • 1 st inlagd citron, mycket finhackad
  • Info!

    Inlagd citron är en konserveringsmetod där citroner bevaras i en blandning av salt och ibland även citronsaft och kryddor. Det är en vanlig ingrediens i det nordafrikanska och mellanösternska köket, särskilt i Marockansk matlagning. Finns i välsorterade matbutiker.

  • 800 g zucchini
  • 400 g fast potatis
  • 0.5 dl citronsaft
  • 1 dl finhackade örter
  • Vilka?

    I receptet används basilika, persilja och mynta.

  • salt

Gör så här

Jenny om receptet:

Det här receptet utgår från att koka en baljväxt (rättviksärt, som har en tydlig ärtighet) i generösa mängder olivolja och zucchini, som ger ifrån sig så mycket vätska att det blir ett simmigt kokspad. Men här är utgångspunkten i stället färdigkokta ärtor eller bönor. Den inlagda citronen ger pikant karaktär. Servera med bröd och eventuellt fetaost (finns växtbaserade alternativ).

Rättviksärt är blågrön ärta med ljus kärna. Den har en fin nötighet och sötma. Färdigkokt är den perfekt att bryna, använda i mustiga soppor, grytor eller sallader. Köp på t ex nordiskravara.se.

Receptkreatör

Jenny Damberg

Jenny Damberg

Ärtor, Bönor & Linser

Ärtor, Bönor & Linser

I Torkade & konserverade ÄRTOR, BÖNOR & LINSER (Natur & Kultur) djupdyker Jenny Damberg i alla fantastiska baljväxter. Billigt, klimatsmart, gott och varierat. Här finns ett 50-tal enkla recept med både torkade och konserverade baljväxter som grund.

ärtorbönorsvenskodlatveganvegetariskt

Publicerad: 22 oktober, 2024

Dela
Facebook
X
LinkedIn
Kopiera länk
Skriv ut

Jenny om receptet:

Det här receptet utgår från att koka en baljväxt (rättviksärt, som har en tydlig ärtighet) i generösa mängder olivolja och zucchini, som ger ifrån sig så mycket vätska att det blir ett simmigt kokspad. Men här är utgångspunkten i stället färdigkokta ärtor eller bönor. Den inlagda citronen ger pikant karaktär. Servera med bröd och eventuellt fetaost (finns växtbaserade alternativ).

Rättviksärt är blågrön ärta med ljus kärna. Den har en fin nötighet och sötma. Färdigkokt är den perfekt att bryna, använda i mustiga soppor, grytor eller sallader. Köp på t ex nordiskravara.se.

Receptkreatör

Jenny Damberg

Jenny Damberg

Ärtor, Bönor & Linser

Ärtor, Bönor & Linser

I Torkade & konserverade ÄRTOR, BÖNOR & LINSER (Natur & Kultur) djupdyker Jenny Damberg i alla fantastiska baljväxter. Billigt, klimatsmart, gott och varierat. Här finns ett 50-tal enkla recept med både torkade och konserverade baljväxter som grund.

ärtorbönorsvenskodlatveganvegetariskt

Publicerad: 22 oktober, 2024

Dela
Facebook
X
LinkedIn
Kopiera länk
Skriv ut

Liknande recept

Recept oktober 22, 2025

Vegetarisk biff stroganoff

Få saker värmen själen så som svensk husmanskost. Här en klassisk biff stroganoff fast helt växtbaserad, gjord med Oumphs! Be*f Style Strips. Annars är det samma goda smaker från paprika, lök och dijonsenap. Krämig, fyllig och underbart god tillsammans med både kokt ris och potatis.

Recept oktober 21, 2025

Gröt med ärtor, kål, grädde och lingon

Recept oktober 20, 2025

Vegetarisk butter paneer

Recept oktober 17, 2025

Krämig pastasallad med rökt tofu

Recept september 29, 2025

Grekiska smash burger tacos (vegetariska)

Signa upp på vårt nyhetsbrev

Bli medlem

Få tillgång till över 5000+ recept, artiklar och vegoguider!

Bli medlem idag

Målet med VEGO är att göra det så himla enkelt för just dig att äta vego. För vegomat är inte krångligt, det är gjort i ett kick och smakar fantastiskt.

  • Recept
  • Vegonytt
  • Veckomenyer
  • Om oss
  • Kontakt

Oxenstiernsgatan 33
114 27 Stockholm

redaktionen@vegomagasinet.se

08-799 62 01

© 2025 Vegomagasinet

Välkommen till Vego!

Denna hemsida använder cookies

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår webbplats. Genom att klicka på "Godkänn alla" får vi bättre statistik, vilket leder till en förbättrad användarupplevelse.

Läs mer om vår integritetspolicy

Nödvändiga
Godkänn alla
Hantera cookies

Hantera cookies

Funktionell

Kategorin "Funktionell" innehåller cookies som är nödvändiga för att vår webbplats ska fungera smidigt och för att förbättra din surfupplevelse. Dessa cookies möjliggör olika funktioner som gör vår webbplats mer användarvänlig och effektiv.

Marknad

Kategorin "Marknad" omfattar cookies som används för att analysera och förbättra våra marknadsföringsinsatser. Dessa cookies hjälper oss att förstå hur du interagerar med vår webbplats och ger oss insikter för att optimera vårt innehåll och våra annonser, för att säkerställa att de är relevanta för dina intressen.

Personlig

Kategorin "Personlig" innehåller cookies som förbättrar användarupplevelsen genom att lagra information om dina preferenser och interaktioner på vår webbplats. Detta gör att vi kan skräddarsy innehåll och rekommendationer efter dina individuella behov, vilket ger en mer personlig och engagerande upplevelse.