Sydfransk saffranssoppa med chilirouille, dill och krutonger
4 portioner
Den här grytan görs på en bas av mina favoritgrönsaker och smaksätts sedan med apelsin och saffran. Fantastiskt enkel och blir extra god om den får stå i kylen över natten. Då kan du bara värma upp den när gästerna kommer och toppa med linser, krutonger och färska örter precis innan servering.
Ingredienser
4 port
Soppa
-
1 st gul lök
-
2 st vitlöksklyftor
-
3 st morot
-
2 st stjälkar blekselleri
-
1 st fänkål
-
3 st gula och/eller röda paprikor
-
2 msk tomatpuré
-
1 kuvert saffran
-
2 dl vitt vin
-
1 burk à 400 g konserverade körsbärstomater
-
2 dl grädde
-
5 dl vatten
-
1 nypa chiliflakes
-
2 tsk timjan
-
1 st lagerblad
-
1 st grönsaksbuljongtärning
-
0.5 st apelsin
-
1 nypa salt
-
1 nypa svartpeppar
Chilirouille
-
2 dl majonnäs
-
1 kuvert, 0,5 g saffran
-
0.5 tsk chiliflakes
-
0.5 tsk paprikapulver
Topping
-
2 dl belugalinser
-
1 litet knippe färsk dill
-
krutonger