Världens bästa vegetariska moussaka
Ingredienser
8 port
Grönsaker
-
1 kg aubergine, i 1 cm tjocka skivor
-
500 g fast potatis, i 0,5 cm tjocka skivor
-
2 tsk salt
-
1 msk olivolja
Färssås
-
800 g vegofärs
-
0.5 dl olivolja
-
2 st gula lökar, finhackade
-
2 st vitlöksklyftor
-
2 msk tomatpuré
-
2 dl rött vin
-
1 burk à 400 ml krossade tomater
-
1 st lagerblad
-
1 st kanelstång
-
1 krm nejlika, mald
-
0.5 tsk svartpeppar, nymalen
-
1 msk salt
Bechamelsås
-
8 dl mjölk
-
100 g smör
-
1.5 dl vetemjöl
-
75 g ost, riven
-
1 msk salt
-
2 krm muskot, riven
Till formen
-
1 msk olivolja
-
2 msk ströbröd
Vegofierat!
Jag har vegofierat den här rätten med vegofärs, växtbaserade alternativ till mjölk och ost samt uteslöt äggulor i bechamelsåsen. Det blev så underbart gott! / Mattias
Gör så här
Grönsaker
Bechamelsås
Lägga ihop
Sara Berg om moussaka:
En av de mest välkända rätterna i det grekiska köket. Det är stor chans att även den som inte har särskilt bra koll på grekisk mat har provat moussaka någon gång. Tyvärr ofta i en ganska dålig, oljig och smaklös version. Gör man den bra och från grunden förstår man dock varför den har blivit en klassiker. Vill du inte göra så stor sats går det bra att halvera receptet och baka moussakan i en avlång sockerkaksform.
Jag har vegofierat den här rätten med vegofärs, växtbaserade alternativ till mjölk och ost samt uteslöt äggulor i bechamelsåsen. Det blev så underbart gott! Du kan köpa både vegofärs och övriga ingredienser här. (Betalt samarbete med Hemköp)
Receptkreatör

Grekisk mat
I Sara Bergs bok Grekisk mat (Natur & Kultur) bjuds det på autentisk grekisk mat. Se bredden på det fantastiska grekiska köket med allt från spännande varmrätter till smårätter, sallader, röror och desserter.
Sara Berg om moussaka:
En av de mest välkända rätterna i det grekiska köket. Det är stor chans att även den som inte har särskilt bra koll på grekisk mat har provat moussaka någon gång. Tyvärr ofta i en ganska dålig, oljig och smaklös version. Gör man den bra och från grunden förstår man dock varför den har blivit en klassiker. Vill du inte göra så stor sats går det bra att halvera receptet och baka moussakan i en avlång sockerkaksform.
Jag har vegofierat den här rätten med vegofärs, växtbaserade alternativ till mjölk och ost samt uteslöt äggulor i bechamelsåsen. Det blev så underbart gott! Du kan köpa både vegofärs och övriga ingredienser här. (Betalt samarbete med Hemköp)
Receptkreatör

Grekisk mat
I Sara Bergs bok Grekisk mat (Natur & Kultur) bjuds det på autentisk grekisk mat. Se bredden på det fantastiska grekiska köket med allt från spännande varmrätter till smårätter, sallader, röror och desserter.