
Soja och halvfabrikat
2 juli, 2016
Fråga: Hur ”dåligt” är det med sojaprodukter, då det talats om att de skadar hälsan? Läste att man klarar sig bra om man inte äter soja till varje måltid och tänker på att alla källor som tofu, sojamjölk/ yoghurt, tempeh, sojabönor och sojafärs innehåller soja och att man då äter annan yoghurt på morgonen om man äter sojafärs till middag.
Det finns idag inget vetenskapligt belägg för att soja är hälsoskadligt. Soja är ett av världens mest studerade livsmedel och huvudparten av alla studier visar att soja är en bra proteinkälla och förebygger olika cancerformer.
Soja innehåller fytoöstrogener som är en slags växthormon och ska inte blandas ihop med det östrogen som vi producerar i kroppen. Några fallstudier har visat att känsliga män har fått obehag i form av erektionsproblem eller förstorad bröstvävnad vid extremt högt intag. Dessa problem har försvunnit när sojaintaget har normaliserats. Det finns inget som tyder på att soja i normal dos är hormonskadligt för små barn, ungdomar eller män.
På internet finns det mycket vilseledande information om soja. Ofta används vetenskapliga studier som feltolkas. Fermenterade sojaprodukter framhävs ofta som bättre än andra sojaprodukter. Fermenterade livsmedel är smarta och nyttiga livsmedel, men de innehåller i regel lika mycket fytoöstrogener, bara i en annan form.
Soja är en utmärkt proteinkälla, men som vegan behöver du inte äta soja om du inte vill. Det går utmärkt att få i sig tillräckligt med protein genom att istället äta andra baljväxter, grönsaker, nötter och frön. Gillar du soja är det inte skadligt att äta det varje dag, men tänk på att variation i kosten är bra.