Probiotika är bakterietillskott som man kan köpa i kapselform. Hur mycket bakterier dessa innehåller och vilka bakterietyper som ingår varierar från olika märken, men de innehåller i regel 1-20 miljarder bakterier per dagsdos.

Idag är kunskapen om hur effektiva dessa tillskott är begränsad, men det är inte skadligt att använda dem. Även om inte alla bakterier överlever ner i tjocktarmen kan de ha en effekt på den temporära floran. Även döda bakterier har troligen viss inverkan på balansen i tarmen.

De allra flesta probiotiska bakteriekulturer som ingår i kosttillskott odlas på tillväxtmedium baserat på komjölk. Den färdiga bakteriekulturen är så gott som fri från komjölk, men vill man helt undvika användning av komjölk och andra animaliska produkter är det bra att leta efter vegancertifierade produkter där bakterierna odlas fram på vegetabiliskt medium.

Probiotiska tillskott används ofta för att kurera olika magåkommor när tarmfloran har kommit i obalans. Tänk på att välja ett tillskott med så många olika typer av bakterier som möjligt och gärna även med prebiotiska fibrer. Då ökar chansen för en positiv effekt av tillskottet. Probiotiska kosttillskott kan också användas som starterkultur vid fermentering av grönsaker.

Författare

Pernilla Berg

Pernilla Berg

Nutritionist, medicine doktor i toxikologi och forsknings- och utvecklingschef inom life science.