Text: Emmilie Haglund

 

1. Nyttig!

Rödbetan är rik på nitrat som väl inne i kroppen omvandlas till kväveoxid. Kväveoxid är bra för bland annat reglering av blodtrycket, immunförsvaret, syreupptagningsförmågan, magsäckens slemhinna, cellernas ämnesomsättning, syreupptagningsförmågan. Nitrat förebygger dessutom diabetes och verkar även kunna förebygga stroke och hjärtinfarkt. Särskilt bra är rödbetsjuicen.

2. Användbar och billig!

Du kan äta i stort sätt hela betan vilket leder till mindre matsvinn. Både miljön och plånboken kommer att dra nytta av det. Dessutom passar den att äta både rå och tillagad på en mängd olika vis. Mosa, riv, ugnsrosta, koka, stek, ånga, lägg in eller hitta på något helt eget.

odlarodbeta3. Miljökompis!

Rödbetor odlas på friland och är därmed mindre energikrävande än grödor som kräver växthus. Skandinaviskt odlade rödbetor finns att tillgå året runt eftersom de går att lagra, så transportutsläppen är minimala. Även de inlagda rödbetor som säljs i butik är i regel gjorda på inhemska rödbetor.

4. DIY!

Den med någorlunda gröna fingrar kan odla betan själv, även utan trädgård. Rödbetor är inte särskilt komplicerade att odla, du kan så klart plantera dem rakt ned i jorden, men det går faktiskt att odla dem i krukor på balkongen också. Det kan vara en bra idé att odla de något mindre varianterna så att blasten växer sig lägre och betorna blir fler.

5. Färg!

En skivad polkabeta kan liva upp den gråaste måndagsmiddagen och en härlig rödbetshummus gör både ögonen och smaklökarna glada. Dessutom kan du som är händig använda betorna för att färga både textilier och hår. Det kräver lite övning men är både djur och miljövänligt.

 

Tre rasande röda rödbetsrecept:

Rosa blomkålsbiffar

Blomkalsbiffar

Rostad rödbetssås med pasta

rodbetspasta

Kikärts- och rödbetspannkaka

rotfruktskaka