
Vi smakar på Västafrika
23 januari, 2025
Coura Mbaye har släppt en smått fantastisk bok med mat från Senegal. Här samsas influenser från länder som Marocko, Portugal, Libanon och Frankrike. Mat som bara måste testas och garanterat kommer att skapa nya glada matminnen.
Berätta lite om din nya bok, Teranga
— Teranga är kokboken som jag själv saknade. Den är en introduktion till västafrikanska smaker och en introduktion till Senegal. Recept varvas med personliga berättelser, tankar och erfarenheter. För mig är maten ett sätt att knyta an till mitt kulturella arv, till andra och ett sätt att komma hem.
Hur skulle du beskriva det senegalesiska köket?
— Jag skulle beskriva det som mat som lagas med omsorg för att delas med andra. Det är generöst och traditionellt äter man tillsammans från ett gemensamt fat.
Vad är det för typ av mat?
— Långkok, grytor, risrätter, hirs och en hel del fisk. Grönsaker som sötpotatis, vitkål, okra, rotfrukter och gröna blad är vanliga råvaror. Black eyed peas också. Smaksättare som peppar, chili och fermenterad fisk och skaldjur. Det ska smaka mycket, det är det viktiga. Här snålas det varken med vitlök eller lök. Neteto gjort på fermenterade néréfrön ger en funky smak i rätter.
Hur ser det ut med vegetarisk mat?
— Det finns en del vegetariska grytor, till exempel med bönor eller kassava. Det går också att laga vegetariska alternativ till kött- och fiskrätter om man hittar rätt substitut.
Vad tycker du att vi i Sverige kan lära oss av den senegalesiska/västafrikanska matkulturen och matlagningen?
— I Sverige kan vi lära oss mer av den gästvänlighet och generositet som finns i västafrikansk matkultur. Mer öppenhet, nyfikenhet och mod. Våga skapa och more is more.
