Man ska ju fortfarande leva, så det viktiga är att se vilka ens största utgiftsposter är. Det är helt okej att gå på restaurang då och då och fika med vänner, men kanske inte lika ofta som tidigare. Man kan även se över resor, vilket brukar vara en stor utgift, som i stället kanske kan fördelas på en hemester eller flera små glädjestunder över året.

Se över dina kostnader

Det här är första steget. Enklast är att skriva ner allt du köper under en månad och se vad som är enklast att dra ner på. Ofta har man små kostnader som man inte tänker på, men som blir mycket tillsammans.

Vegetariskt

Vegetarisk mat är generellt mycket billigare än animalier, så om du inte redan äter helt vego så kan du börja med ett byta ut hälften av måltiderna mot gröna alternativ.

Ät efter säsong

Det här är ett gammalt tips som alltid håller. Grönsaker i säsong är både billigare och godare. Rotfrukter och kål är överlag alltid billiga och går att variera i oändlighet.

Hela baljväxter

Vill du äta billigt grönt protein ska du gå direkt till hela linser och bönor. Använd dem i grytor, soppor, pannkakor, biffar, bollar och bakning. Hela baljväxter är extremt billiga, även de ekologiska alternativen, både jämfört med kött och med vegetariska ”köttalternativ”. Med det sagt behöver du inte ge upp dina vegobitar, men se dem som en del av en varierad kost.

Planera

Att göra en veckoplanering är guld värt. Då vet du exakt vad som ska lagas och ätas, och där- med vad som behöver handlas. På så sätt minskar risken för impulsköp och ökat matsvinn.

Köp second hand

Det här gäller allt från kläder till möbler och inredning.

Handla aldrig hungrig

Alla vet hur det går när man är hungrig i butiken, men har du en lista så är det bara att följa den och risken för dyra impulsköp minskar.

Extrapriser

Kolla gärna efter extrapriser, men fokusera på varor som du faktiskt använder. Risken är annars att man köper varor som man inte egentligen behöver. I värsta fall används de inte ens utan slängs, och då ökar de onödiga kostnaderna.

Svenska gryn

Många tänker inte på alla svenska korn och gryner som finns där ute. Vi snackar matvete, matkorn, havreris, mathavre m.m. De är fiber- rika, mättande och oftast billigare än t ex ris

Minska matsvinnet

Svenskar är lite för bra på att slänga mat. Och när du slänger mat slänger du även pengar. Försök få in i vardagsmatlagningen att du använder dina rester på ett kreativt sätt. Antingen genom att arbeta in dem i nya rätter eller genom att duka upp alla rester på söndagen för en härlig buffé.

Laga mat hemma

Maten hemma blir alltid billigare än om du köper färdigt eller går på restaurang. Vi vill fortfarande att du stödjer dina favoritrestauranger så att kan finnas kvar, men underskatta inte hur mycket du faktiskt kan laga i ditt eget kök.

Matlådor

Att ta med egna matlådor i stället för att gå ut på lunchen kan i många fall spara dig 100 kr om dagen, och därmed 2 000 kr i månaden.

Cykel eller kollektivt

Bor du i en stad där du kan cykla eller smidigt ta kollektivtrafiken i stället för att välja bilen så gör du både plånboken och miljön en tjänst.

Hemester

Man ska inte fnysa åt att semestra både i sin egen stad eller någon annanstans i Sverige. Jag gillar även att utforska olika matkulturer i mitt eget kök och på så sätt få en känsla av att befinna mig någon annanstans. Och det är inte för intet som många tar med sig mat ut och spenderar mer tid i naturen. Det är extremt belönande.