
Chokladbollar (8 recept)
24 februari, 2025
Chokladbollar är ett av de svenskaste bakverken och en klassiker på fikabordet. Enkla att göra och dessutom utan ugn.
Chokladbollar är ett sådant bakverk som alla älskar, ung som gammal. Det är ett tacksamt bakverk eftersom det inte kräver en ugn och går att göra på ingredienser som man oftast har hemma i skafferi och kylskåp.
De klassiska ingredienserna är havregryn, socker, kaka, smör och ibland lite kaffe. Det blandas till en deg och rullas till bollar. Vad man sedan rullar dem i är en fråga om smak, men många föredrar kokosflingor eller pärlsocker.
Det går att variera chokladbollar på många sätt. Antingen genom att smaksätta degen med t ex vaniljsocker, rivet apelsinskal, romessens eller annat.
Du kan även göra chokladbollar på andra ingredienser, som t ex dadlar och nötter.
Här är klassiska chokladbollar som vi gjort extra goda tack vare smält choklad i smeten. Fylliga och riktigt chokladiga i smaken.
Delicato har de kanske mest klassiska chokladbollarna som du kan köpa. De är en finare deg som fås genom att man mixar allt i en matberedare. Den färdiga bollen doppas sedan i smält choklad.
Här är lite förslag på hur du kan variera dina chokladbollar. Rulla de sedan i olika toppings och du har små söta chokladbollspraliner.
Här kommer lite nyttigare chokladbollar som är gjorda på dadlar som sötning.
Gör dina chokladbollar lite mer spännande genom att gömma t ex jordnötssmör eller Nutella i mitten som en trevlig överraskning.
Vill du verkligen gå loss så ska du fritera dina chokladbollar. Först doppas de i en frityr smet och sedan friteras de gyllene så att de smälter underbart. Servera med glass.
Börja helgen med snabba croissanter gjorda på färdig croissantdeg och chokladbollar.
Självklart har vi även en brownie inspirerad av den klassiska chokladbollen.