Framtidens protein: Korv på lupin och Ädelosttofu
28 april, 2016
Vi är strålande glada att majoriteten av projekten är växtbaserade (veganska) och är så spända på att få smaka de färdiga produkterna. Vi valde bilden ovan från foodtrucken Mögel eftersom Pia Qvarnström nu får chansen att vidareutveckla sin fantastisk goda ärttempeh. Hurra för vegetariska framgångar!
– Projekten kan också öka den svenska livsmedelsbranschens konkurrenskraft genom att produkterna som tas fram baseras på råvaror som kan produceras kostnadseffektivt i Sverige, säger Sebastian Axelsson, ansvarig för satsningen på Vinnova.
Lupin för innovation av klimatsmart och smakrik mat, Nordvara Nordisk råvara AB, OpenEye AB
Projektet ska ta fram en livsmedelsbas av svenskodlad lupin, varifrån det går att producera en stor mängd växtbaserade livsmedel som dryck, färs, korv, pålägg, pasta, bröd och glass.
Projektledare: Gunnar Backman
Vegansk skyr från skandinaviska råvaror med hjälp av oleosin från rapsrester, Lunds universitet, Institutionen för livsmedelsteknik
Ska göra en skyr-liknande produkt baserad på komponenter från raps istället för mjölk. Skyr baserad på raps har flera hälsofördelar ger betydligt lägre
klimatpåverkan jämfört med baserat på komjölk.
Projektledare: Karolina Östbring
Ärttempe – ett köttigt vegoprotein med unika hälsomervärden, Mögelmat AB
Ska utveckla av en svensk version av den indonesiska sojatempen där sojabönan byts ut mot svenska, ekologiska gula ärtor.
Projektledare: Pia Qvarnström
Ädelosttofu baserad på svenska åkerbönor och svensk soja, JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik AB
Ska ta fram en ädelostliknande produkt som är baserad på svenskodlade åkerbönor och sojabönor, som efterliknar mjölkbaserade produkter som gorgonzola, danablu, eller cambozola.
Projektledare: Fredrik Fogelberg
Mellanmål på svensk böna, Åse-Glass AB
Ska utveckla ett mellanmål gjord av bondbönor, där en professionell kock ska smaksätta basen och utveckla den till en färdig prototyp.
Projektledare: Cecilia Mayer
Gråärtor – en oanvänd resurs i den nordiska gastronomin, Örebro universitet, restaurang- och hotellhögskolan
Ska utveckla en gråärtsbiff som innehåller gråärten Retrija, som har egenskaper som efterliknar kött.
Projektledare: Magnus Westling
Klimatsmart svampprotein från det svenska jordbruket, Lantmännen agroetanol AB
Ska undersöka möjligheten att förädla svampprotein till ett eller flera livsmedel, för att kunna erbjuda livsmedelsindustrin ett närodlat, hälsosamt, smakrikt svampprotein med hög klimatprestanda.
Projektledare: Lovisa Martin Marais
Smartgrillers – en nutritionell smaksensation, Sveriges tekniska forskningsinstitut, Göteborg
Ska ta fram en klimatanpassad och hälsosam vegetarisk grillprodukt med högt proteininnehåll, genom att använda biprodukter av protein och fiberhaltiga råvaror samt andra grödor som odlas i Sverige.
Projektledare: Sophia Wassén