Sara Begner

Vår kokbok budget

”Vår kokbok budget” (Norstedts) är en kokbok med 350 prisvärda recept, från svensk husmanskost till internationella rätter, med fokus på att hålla matkostnaderna nere. Den erbjuder råd om hur man tar vara på rester, planerar veckomatsedlar och handlar smart. Olika symboler i boken hjälper läsaren att snabbt hitta rätter som är snabblagade, lätta att frysa […]

Vi ställde några frågor till författaren Sara Begner.

Berätta lite om boken!
– Jag tror att många känner sig handfallna inför sin ekonomi och inte vet hur de ska göra för att få koll på hushållskostnaderna. Det är inte självklart att man tänker långsiktigt.

Vilka är utmaningarna?
– Det är lätt att missa att ha koll på kg-priser och att ha en bestämd budget innan man går och handlar. Sen är det viktigt att kolla vad som finns hemma och ha en bra bas. Det blir dyrt att köpa allt till varje måltid. 

Har du några enkla tips för att hålla nere matkostnaderna?
– Kolla kg-priser. Handla på kampanj, köp storpak av basvaror, var flexibel och kreativ.

Några fördelar med att välja vego? 
– Att äta vego kan verkligen vara bra för plånboken om vi utgår från baljväxter, rotfrukter, gryn, pasta och ris. Det finns mycket pengar att spara genom att välja vegetariskt regelbundet.

Är det några speciella råvaror vi borde satsa på?
– Svenska ärtor är underskattat tycker jag.

Har du själv några (vego)favoriter i boken vi borde testa?
– Bakade krämiga bönor, Bouillabaisse med bönor och butter bean spread. Sen gillar jag alla typer av soppor så här års.