Att göra sin egen tofu är inte svårt men det är några steg som krävs. Du behöver några redskap för att få bästa resultat, sen är det bara att sätta igång. Här följer några tips på hur du lyckas med din egen tofu samt ett recept som vi har gjort flera gånger själv.

Tofupress

Behövs en sådan? Inte om du inte tänker göra tofu ofta. Det gör dock arbetet smidigare och du får ett vackert format tofublock. Du kan hitta tofupressar i olika varianter, både i plast och trä, i varierande prisklass. Har du inte en tofupress kan du använda en silpåse som du sätter i en sil och lägger på en tyngd, t ex en kastrull.

Silduk/nötmjölkspåse

Du behöver en silduk eller nötmjölkspåse eftersom allt handlar om att pressa ut vätskan ur tofun för att göra den fast. Hur du gör det, med en tofupress eller en tung kastrull, spelar mindre roll så länge du har en tät silduk. Obs! Är silduken för stormaskig så pressas tofun ut och det vill vi inte.

Kan man göra tofu på köpt sojamjölk?

Absolut! Välj en osötad sort och testa. All sojamjölk är lite olika och ger olika resultat, både i hur mycket den koagulerar och hur det faktiska slutresultatet blir. Bäst blir det på egen sojamjölk

Koaguleringsmedel

För att mjölken ska koagulera så behövs ett koaguleringsmedel. Vanligast är nigari som du kan köpa på nätet eller på hälsokosten. Det finns både i flytande form och som ett salt. Det går även bra med äppelcidervinäger och citronsaft.

Egen tofu – steg för steg

ger ca 800 g färdig tofu

Ingredienser

2 liter egen sojamjölk eller köpt osötad sojamjölk

Koaguleringsmedel
1 msk flytande nigari
1 msk nigarisalt + 0,5 dl fingervarmt vatten
2,5 msk äppelcidervinäger
2,5 msk citronsaft

Koka mjölk med koaguleringsmedel

1. Koka upp sojamjölken i en kastrull.
2. Använder du nigarisaltet blandar du ut det i vattnet.
3. Rör ner valfritt koaguleringsmedel och rör runt i fem sekunder. Håll sedan ner sleven så att virveln stannar. Rör inte runt mer! Låt kastrullen stå i 15 minuter så att massan separeras.

Sila och pressa tofun

4. Lägg en silduk i en sil eller tofupress. Skopa över den gryniga massan i silduken eller formarna. Låt stå och rinna av och fyll sedan på med ännu mer massa.
5. Täck tofun med en silduk och lägg på en tyngd. Låt stå i 30 minuter. Känn efter om tofun har fått rätt konsistens. Vill du ha en ännu fastare konsistens är det bara att pressa den lite till.

Klar!

Nu är tofun klar! Om du vill få den ännu fastare kan du vira in den i en kökshandduk och lägga på en bricka eller skärbräda. Lägg på en tyngd och låt stå i ca 30 minuter.

Okara


När du silat din egen sojamjölk får du kvar rester från sojabönorna. Det här kallas ”okara” och kan vändas ner i vegobiffar eller användas i bakverk, som okaramunkar.

Recepttips