Berätta lite om din gigantiska julbakbok
— Det har varit ett omfattande arbete för att se till att alla sorters julbakverk och konfekt ska finnas veganiserade med bibehållen standard. Boken är på 544 sidor och innehåller runt 400 recept på allt man kan tänka sig i bakväg runt jul. Det finns instruktioner kring chokladtemperering och karamellkokning, recept på julpajer, puddingar och över 40 olika sorters traditionella pepparkakor, och allt om lussekattens historia och alla olika former vi traditionellt har rullat dem till. Just vid högtider är ju bakverken oerhört centrala och att få vara med och baka pepparkakor, spritsa kristyr, göra kristyränglar, koka knäck, slå in kolor och rulla lussekatter är ju det som är viktigt (enligt mig).

Karolina Tegelaar

Julens veganska bakning

I Julens veganska bakning har Karolina Tegelaar samlat juliga recept från Sverige och övriga världen. Den är fullmatad med smarta tips på hur du lyckas med t ex kolor och mjuka kakor. Den är så maxad att den är svår att sammanfatta, det är bättre att du bara köper den!

Varför ville du göra en så här stor bok om julbakning?
— I början av projektet hade jag en tanke om alla bakverk jag ville ha med, men jag har aldrig hunnit få med allt förrän nu. Jag började för tio år sedan och det här är den femte omarbetade upplagan. Under arbetets gång har jag dessutom givetvis upptäckt massor av nya häftiga julbakverk som jag ville veganisera och ha med i boken. För traditionell bakning finns ju mängder av sammanställningar av olika typer av bakning, men för vegansk bakning finns ju inget sådant grundarbete gjort sedan tidigare. Det är ju också först nu som dessa böcker är möjliga då vi nu har metoder för att få riktigt bra resultat. För mig är julens bakning nog den viktigaste och därför ville jag att autentiska recept skulle finnas veganiserade för den som vill baka veganskt kring jul.

Vad är du mest stolt över med den här boken?
— De feta chokladbakverken och de fetaste sockerkakorna (pound cakes) har varit svårast och jag är väldigt nöjd med att ha lyckats ta fram recept som är så otroligt nära originalrecepten. Jag har också lyckats göra en svensk variant av ”taffy”, som är en mjuk, fluffig dragen kola. Det har ingen lyckats med förut i Sverige, så det är jag väldigt stolt över. Jag har även fått med de flesta metodbilder som jag inte hann få med i den rosa boken.

Du har verkligen bakverk från hela världen, kan du inte säga något om det?
— Jag har velat att alla ska kunna fira jul och njuta av sina barndomsfavoriter, varifrån i världen recepten än kommer. Det är också spännande att se hur de olika bakverken liknar varandra och att många har liknande ursprungsrecept, och det skriver jag en hel del om i boken.

Det har ju varit ett riktigt monster- arbete, inte bara med recept utan även olika tekniker för att lyckas. Hur går det egentligen till när du tar fram recept?
— Jag tittar alltid först på många olika gammaldags recept för att se hur bakverket brukar bakas traditionellt och vilka metoder som vanligtvis används. När jag har tagit fram ett ”urrecept” börjar jag testbaka med olika sätt att ersätta ägg och mjölkprodukter med perfekt resultat. Det kan krävas väldigt många testbak innan det blir tillräckligt bra för att ha med i en bok, allt från 10—15 testomgångar, vilket är standard, till över 100. Med så många testbak brukar det ta några år innan receptet blir klart eftersom jag tröttnar i omgångar och funderar ett tag utan att testbaka.

Din grymma bakbibel Vegansk bakning blev ju nobbad av svenska förlag, men har i stället blivit släppt internationellt. Berätta lite om den resan.
— Mina bokprojekt har alltid blivit refuserade av svenska förlag, vilket så klart har varit väldigt jobbigt. Jag har därför fått göra arbetet själv fram tills nu, med hjälp av familj och vänner. Nu efter att ha försökt hitta förlag i tio år gav jag faktiskt upp och tänkte att det kommer aldrig att gå, inget förlag kommer någonsin att vilja arbeta med mig. Jag tänkte att nu får jag sluta baka och göra böcker, det tar för mycket av min tid utan ett förlag i ryggen. Men det var väldigt svårt att ge upp något man arbetat så hårt med under tio år, så jag tänkte att kanske kan jag sälja in boken utanför Sverige. Jag vet ju att recepten håller hög standard även internationellt och metoderna jag har tagit fram med aquafaba är ju något som är intressant för vegansk bak- ning i hela världen (lyssna gärna på avsnittet om mitt arbete med aquafaba i Meny i P1). Jag kollade först med alla författaragenter jag hittade och det var faktiskt nej även från dem till att ens företräda min bok.

Väldigt klyschigt, men jag tänkte att jag får väl göra även det själv, och inom en vecka från att jag hade mejlat flera stora internationella förlag så hade flera olika nappat och vi hamnade faktiskt i en budstrid mellan flera av dem. Det hjälpte nog en hel del att boken precis hade blivit utsedd till årets bästa bakbok i Sverige, ”Årets Söta Bakverk” från Måltidsakademien. Nu släpps snart boken, som förlaget har döpt till The Vegan Baking Bible, först i England och sedan i fler länder något senare. Det känns otroligt kul och jag vet hur ovanligt det är att en ”debutant” får släppa en så tjock och påkostad bok, men de såg potentialen i min receptsamling och de metoder jag har tagit fram och beskrivit.

Vad har du för planer framöver? Något nytt bokprojekt eller något annat?
— Efter både Vegansk bakning, Julens veganska bakning och arbetet med att översätta boken så är jag ganska inställd på att ta det lugnt ett tag och renovera mitt hus i lugn och ro. Jag har dock redan en lista med svåra bakverk på en stor anslagstavla i köket, så vi får se hur länge jag kan hålla mig. Jag tycker ju att det är fantastiskt kul att veganisera klassiker. Det finns så mycket roligt kvar att arbeta med!

Var kan man följa dig i sociala medier?
— Jag är mest aktiv på Instagram under @kakboken.se men jag har startat en sida som heter @veganbakingbible där man också kan följa med och se vad som händer i stora världen.