Artikel
Karin Lei om kinesisk och taiwanesisk matkärlek
Karin Lei har släppt en fantastisk bok, Chopstick stories, där hon väver samman barndomsminnen, historia och matkultur med fantastiska recept från Kina och Taiwan.
Följ Karin Lei
Du kan dels kolla in Karins blogg Chopstick stories samt följa henne på instagram @karinlei. Följ även Karins restaurang @@sanlo.malmo.
Köp boken här.
Köp boken Chopstick stories här!
Din bok väver samman mat, kultur och familjehistoria. Vad inspirerade dig att skriva Chopstick Stories och hur valde du ut vilka recept och berättelser som skulle vara med?
– Boken är nästan en koncentrerad form av en del av det jag delar på sociala medier och på bloggen. Jag startade bloggen mycket för att jag ville skriva ner favoritrecept både från mina föräldrar och vad jag gillar att laga. En del av det roliga med mat är ju historia. Det har inte varit lätt att skala bort recept som jag velat ha med men jag är nöjd med urvalet! Jag har utgått från vilka familjefavoriter som vi har och lagar mycket av både till vardags och vid mer festliga tillfällen.

Chopstick stories
Du nämner att maten du åt hemma ofta skiljde sig från den som serverades på restaurangen. Hur tycker du att svenskars syn på taiwanesisk och kinesisk mat har förändrats över tid?
– Nu med bl a sociala medier, tv-program och fler restauranger som lyfter mer regionala kök så har har intresset och medvetenheten förändrats mycket. Plus att det är mycket lättare att få tag på både råvaror och olika smaksättare nu i Sverige.
Du har ju indelat i kinesiskt och taiwanesiskt. Hur skulle du beskriva de två köken?
– Gränsen är svår att dra exakt tycker jag. Taiwan har absolut mycket influenser från de kinesiska köken. Sen skiljer sig det kinesiska köken sig så mycket beroende på vilken del/provins vi pratar om också. Men jag skulle skulle säga att det traditionella taiwanesiska är mycket baserat på skaldjur och fisk i med att det är en ö. Taiwan har även fint klimat för frukt och grönt och mycket tas tillvara på med fermentering/pickling till exempel.

Har du några tips på viktiga ingredienser att ha hemma om man vill börja laga recept ur din bok?
– Mitt grundskafferi om jag ska nämna några ingredienser är t ex soja, doubanjiang, fermenterade svarta bönor, svart risvinäger, rostad sesamolja, five spice m.m. Har skrivit lite mer om allt i basskafferiet i boken också!
I boken lyfter du fram din mammas och pappas matlagning. Finns det något vegetariskt recept från din barndom som du minns lite extra?
– Agedashi tofu, eller bräserad tofu med shiitake tänker jag spontant på! Älskar tofu.
För de som tänker att det är måååste vara komplincerad och knepig matlagning, vad har du att säga till dem?
– Kolla recepten! Många är väldigt enkla att göra. Om man tänker på ingredienser så finns allt jag skrivit om i mataffärer/östasiatiska livs.

Vilken rätt i boken tycker du att man ska börja med?
– Mapo tofu! Älskar som sagt tofu, enkel smarrig rätt och så bra som matlåda!
Du och din man har ju startat restaurang! Du måste ju berätta lite om den!
– Ja! Vi har precis öppnat vår restaurang med huvudfokus taiwanesisk street food/comfort food. Jag och min man Kennet träffades för ca 20 år sen när vi jobbade på mina föräldrars restaurang. Sanlo heter vår restaurang och det betyder Bergsgatan på kinesiska, namnet på vår gata, och passande nog består Taiwan av ca 70 % berg.