Följ Viktoriia!

Glöm inte att följa Viktoriias Instagram @sfoodies som är full av inspiration och goda grejer. Kolla även in hemsidan sfoodies.se för att hitta recept, beställa sötsaker eller signa upp dig för en kurs.

Hur började ditt intresse för bakning?
— Jag tror att jag bakade min första tårta när jag var typ 7 år gammal. Jag har älskat att baka hela mitt liv men visste inte riktigt att det var ett yrke. Det kanske låter lite konstigt men i min hemstad i östra Ryssland på 90-talet fanns det inte så mycket fina bakverk. När jag fick veta att jag kunde jobba med det och få betalt så gick jag redan på universitetet. Det var då jag började baka med målet att det skulle bli mitt jobb en dag. Ungefär samtidigt blev jag intresserad av hälsokost, så jag bestämde mig för att hitta efterrätter som kan vara en del av en hälsosam livsstil. Det var så jag började tillverka råa bakverk. Och via det blev jag intresserad av växtbaserad kost.

Viktoriia Rumiantseva

Råsöt

I Råsöt (Polaris fakta) bjuder Viktoriia Rumiantseva på oemotståndliga växtbaserade desserter fria från gluten, soja och raffinerat socker. Det är en blandning av raw food och bakat, med det gemensamma att allt ser absolut underbart ut.

Den här boken har ju verkligen lite allt möjligt, hur skulle du själv beskriva den?
— Min första tanke var: Jag vill visa världen att nyttigare efterrätter är så mycket mer än dadlar. De är otroligt goda och kan verkligen vara vad som helst. De flesta recepten i boken är snabba och enkla, för jag ville visa att ”annorlunda” bakverk är helt ofarliga.

Det är ju en hel del ”råa” bakverk
— Jag älskar råa bakverk! Först och främst — det är växtbaserat. Och sedan älskar jag att alla ingredienser är så pass goda i sig själva att man inte behöver kompensera smaken med massor av socker. De är näringsrika och energirika och man behöver bara äta lite för att känna sig mätt. Sen är det så lätt att göra dem – blanda ihop allt och in i frysen och voilà! Sen gillar jag att det är så innovativt. Vem kom på att blötlägga cashewnötter? Och vem kom sen på att fermentera dem? Det är något nytt hela tiden.

Vilka är dina favoritråvaror/ingredienser?
— Jag måste säga kokos. Jag älskar hur många olika ingredienser man kan få ut av en enda råvara! Kokosmjölk, kokosolja, kokos- grädde, kokossocker, kokoschips, riven kokos — crazy.

Har du själv några favoriter i boken som man bara måste testa?
– Min absoluta favorit är lingonpajen, för den är superenkel (man kan fixa den på 20 minuter även om man aldrig har lagat mat förut) och otroligt god. Sedan kommer tran- bärs- och pistaschfudge, rödbetsbrownie, mangopaj och hjortronch**secake.

Var får du all inspiration från?
— Inspiration finns överallt. Ibland ser jag något online och ser direkt hur jag kan göra det rått/nyttigare. Ibland testar jag en ny ingrediens eller smak och tänker: Det här vill jag använda! Min process brukar gå till som så: Jag sluter ögonen och föreställer mig att jag äter det. Vad vill jag kombinera det med? Vilken konsistens vill jag få in? Eftersom jag vet hur ingredienser i en efterrätt interagerar med varandra så brukar det inte ta mer än några minuter. Sen utvecklar jag receptet utifrån det. Ibland utgår jag från vad som är i säsong och bygger upp kring det.

Du driver ju även S-Foodies, kan du berätta lite om det?
— S-Foodies är ett Hälsokonditori i Uppsala som tillverkar råa tårtor, vegansk choklad, tryfflar, bröllopstårtor o.s.v. Allt är veganskt och glutenfritt med fokus på näringsrika sötsaker – samma koncept som sötsakerna i boken. Det började hemma som en sidosysselsättning, sedan blev det mitt heltidsjobb. År 2020 öppnade jag en online-akademi där jag undervisar i allt jag kan om konditoriverksamhet.