Egen falafel
Falafel har blivit riktig husmanskost även här i Sverige. Det är frasiga kikärtsbollar som är absolut godast nyfriterade. Falafel görs på blötlagda kikärtor. De ska alltså inte kokas! Mixa dem i en matberedare eller använd en köttkvarn för att finfördela dem. Testa gärna Sevans torkade kikärter.
Jag gillar dem helst i pitabröd eller libabröd med grönsaker och tahinisås. Falafel smakar och ser lite olika ut beroende på var man befinner sig. Vissa kryddar mer, andra mindre, vissa använder färska örter, andra inte. Vissa är run- da, andra tillplattade, vissa är fyllda och andra med hål i. Och visst är det härligt med variation?
Ingredienser
4 port
-
500 g torkade kikärter
-
1 st gul lök, riven
-
3 st vitlöksklyftor, rivna
-
1 dl finhackad persilja
-
1 tsk mald spiskummin
-
0.5 dl finhackad koriander
-
1 tsk salt
-
2 l rapsolja till fritering