Kål- och persiljebräserad rotselleri med kål och broccoli
Rotselleri är både gott och har en tuggbar textur som uppskattas. Här får den sällskap av en smakrik sås och en potatispuré som verkligen lyfter helheten till en rödvinsrätt. Tack vare potatispurén kan man också servera ett vin med viss strävhet eftersom den krämiga konsistensen fångar upp vinets strävhet och rundar av den. Att smaksätta potatispuré på det här sättet är både roligt och gott och smaksättningen kan varieras i det oändliga beroende på vilken rätt och vilken typ av vin du vill servera den till. Enligt samma idé har också såsen i den här rätten doftdesignats med persilja för att möta upp det eleganta vinets gräsiga karaktär (vilken är typisk för Cabernet Franc). Smaksätts såsen med soltorkad tomat görs den särskilt lämpad för Sangiovese och Barbera, med lite frysta hallon till Grenache, med tryffel till smakrika röda viner med mognad, och så vidare. Fantasin och din förmåga att uppleva olika dofter i valt vin kommer att vara den enda begränsningen.
Ingredienser
4 port
-
800 g rotselleri
-
1 st vitlöksklyfta, krossad
-
4 msk rapsolja
-
20 g färsk bladpersilja med stjälkar
-
5 dl rostad lök- och kålbuljong, se recept
-
1 tsk balsamicovinäger
-
400 g potatis
-
1.5 dl grädde
-
10 g torkad svamp, mortlad
-
80 g vitkål
-
8 st sparrisbroccoli
-
salt
-
svartpeppar
Rostad lök- och kålbuljong (2 liter)
-
200 g gul lök
-
2 kg vitkål
-
2 dl matolja
-
2 st lagerblad
-
4 liter vatten
-
1 dl ljus sojasås
-
salt
-
svartpeppar
Gör såhär
Rostad lök- och kålbuljong
Receptkreatör
Vino Vego
I Vino Vego (Tukan förlag) guidar sommelieren Michel Jamais dig till de bästa kombinationerna av vegetarisk mat och vin. Utifrån 14 vintyper har Michel Jamais skapat recept på maträtter som perfekt kombinerar matens och dryckens smaker och dofter.
Receptkreatör
Vino Vego
I Vino Vego (Tukan förlag) guidar sommelieren Michel Jamais dig till de bästa kombinationerna av vegetarisk mat och vin. Utifrån 14 vintyper har Michel Jamais skapat recept på maträtter som perfekt kombinerar matens och dryckens smaker och dofter.