
Nasi goreng med ostronskivling
Ingredienser
4 port
-
200 g ostronskivling, grovt strimlad
-
3 msk ketjap manis
-
1 st gul lök, finhackad
-
2 st vitlöksklyftor, finhackade
-
1 st röd chili, finhackad
-
100 g haricots verts, grovt hackade
-
2 msk riven ingefära
-
7 dl kokt ris
-
100 g böngroddar
-
4 st salladslökar, finhackade
-
1 kruka koriander, grovt hackad
-
neutral olja
-
svartpeppar
Servering
-
2 st lime
-
sambal oelek
Gör så här
Rain om receptet:
Vissa namn på maträtter gör att hela kroppen börjar skrika ”JA, JA, JA, ge mig nu på direkten!” Av andra namn väcks inte den känslan. Det har inte i hundra procent av fallen att göra med vår egentliga relation till rätten eller vår faktiska upplevelse om vi väl skulle äta den. Ifall mitt middagssällskap frågar ”Ska vi äta nasi goreng ikväll?” blir jag inte sugen alls.
Om det istället skulle föreslås fried rice väcks en helt annan känsla. Då får jag feeling. Himla orättvist eftersom nasi goreng är exakt samma sak som fried rice, bara på ett annat språk.
Min ambition är hur som helst att övervinna denna aversion mot titeln nasi goreng, och därför kallar jag denna rätt för det. En av Malaysias mest populära rätter, och (om man bortser från namnet) en av mina favoriter, förtjänar ändå respekten att presenteras på sitt eget språk.
Receptkreatör

Det gröna Asien
Det gröna Asien – Umami- kärlek, ramenlycka och tofuns revansch (Norstedts) av Rain Lundström tar dig med på en spännande matresa genom bland annat Thailand, Kina, Korea och Japan. Här finns alla rätter du älskar och kommer att börja älska, helt växtbaserade. Ett stort plus för de drömskt vackra fotografierna.
Rain om receptet:
Vissa namn på maträtter gör att hela kroppen börjar skrika ”JA, JA, JA, ge mig nu på direkten!” Av andra namn väcks inte den känslan. Det har inte i hundra procent av fallen att göra med vår egentliga relation till rätten eller vår faktiska upplevelse om vi väl skulle äta den. Ifall mitt middagssällskap frågar ”Ska vi äta nasi goreng ikväll?” blir jag inte sugen alls.
Om det istället skulle föreslås fried rice väcks en helt annan känsla. Då får jag feeling. Himla orättvist eftersom nasi goreng är exakt samma sak som fried rice, bara på ett annat språk.
Min ambition är hur som helst att övervinna denna aversion mot titeln nasi goreng, och därför kallar jag denna rätt för det. En av Malaysias mest populära rätter, och (om man bortser från namnet) en av mina favoriter, förtjänar ändå respekten att presenteras på sitt eget språk.
Receptkreatör

Det gröna Asien
Det gröna Asien – Umami- kärlek, ramenlycka och tofuns revansch (Norstedts) av Rain Lundström tar dig med på en spännande matresa genom bland annat Thailand, Kina, Korea och Japan. Här finns alla rätter du älskar och kommer att börja älska, helt växtbaserade. Ett stort plus för de drömskt vackra fotografierna.