
Fotograf: Jean Paul Bastiaans
Skrynglig potatis med röd och grön sås
4 portioner
Den här potatisrätten serveras framför allt på Kanarieöarna, men förekommer även på fastlandet. På Kanarieöarna kallas potatis för papas i stället för patatas som i övriga Spanien. Rätten sägs ha kommit till av misstag då potatis kokades i havsvatten på grund av brist på sötvatten. De små saltkokta potatisarna doppas i olika såser, mojos, som kan bestå av alla möjliga ingredienser, men de två vanligaste är nog ändå mojo verde och mojo rojo. På vissa barer och restauranger går även mojo rojo under namnet mojo picón och det är fortfarande extremt gott.
Ingredienser
4 port
Papas
-
400 g små fasta potatisar med skal
-
500 g vatten
-
1 dl havssalt
Mojo rojo
-
1 skiva bröd, typ ciabatta eller baguette
-
2 st vitlöksklyftor
-
1 st röd paprika, grillad och skalad
-
1 tsk starkt paprikapulver
-
1 tsk sött paprikapulver
-
1 tsk mald spiskummin
-
2 msk olivolja
-
0.5 dl olivolja
-
salt
-
svartpeppar
Mojo verde
-
1 dl hackad koriander
-
1 st grön chili
-
2 st vitlöksklyftor
-
1 krm mald spiskummin
-
1 msk citronsaft
-
3 msk neutral olja
-
2 msk olivolja
-
salt
-
svartpeppar
Glutenfritt?
Använd glutenfritt bröd.