
Vanlife – maten på vägarna
12 oktober, 2024
I kokboken Vanlife bjuds det på härligt varierad vegomat oavsett om du lever livet i en van eller bara vill laga gott i stormköket eller över öppen eld. Tänk koreanska pannkakor, friterade tofutacos, potatisgratäng i gryta eller stekt äppelpaj.
Följ Vanlife!
Instagram: @vanlifesverige
Facebook: Vanlife Sverige
Podcast: Vanlife Sverige
Hemsida: vanlifesverige.se
Instagram: @mat.uteliv
Hemsida: matuteliv.se
Varför tycker ni att alla borde testa vanlife och att äta ute?
— Jag vågar hävda att all mat blir godare utomhus, speciellt om du har lagat den själv och fått kämpa lite för det. Antingen för att du har vandrat till platsen, kämpat med att få upp elden eller bara haft det allmänt motigt. Då är de där första tuggorna, när du äntligen får äta, så jäkla goda! Fördelen med vanlife är att det inte måste vara så där motigt och krångligt. Du har allt du behöver i form av kök, utrustning, ingredienser och kryddor med dig. Därför passar vanlife extra bra för dig som gillar att äta mat utomhus, men som gillar lite mer bekvämligheter. För oss är vanlife också den perfekta kombinationen av att kunna ha det bekvämt, men att också kunna ha med sig vandringsgrejer, surfbrädor eller klättergrejer och sen göra utflykter eller vandringar från vanen.

Vanlife – kokboken
Berätta om er bok!
— Boken är uppdelad i kapitel utifrån olika saker som ofta uppstår när du lever vanlife. Det kan vara alltifrån att gasen tar slut till att du ställer till med vanlife-fest, eller måste ha i dig någonting snabbt som attan för att inte vilja slänga ut ditt resesällskap i farten. Men du måste givetvis inte ha en van för att ha glädje av boken. Tanken är att du ska kunna laga majoriteten av recepten på ett vanligt stormkök. Eller så klart hemma i lägenheten. Alla recept är växtbaserade eller lakto-ovo med instruktioner för hur du enkelt byter ut ingredienser för att det ska bli helt veganskt. Eftersom vi är tre personer med helt olika ingångar till matlagning kan jag lova att det finns någonting för alla i boken. Från den som bara lagar mat om den verkligen måste — för att den måste få i sig något — till den som älskar att prova nytt och gärna lagar lite mer spexiga grejer.
Vad är er matfilosofi?
— Vi är tre väldigt olika personer med olika matpreferenser och intresse för att laga mat – därför känns det självklart för oss att vi vill jobba med inspiration och inte pekpinnar. Var och en får äta det de själva vill och gillar. I boken har vi utgått från de tre saker som ligger oss alla varmt om hjärtat: mer grön mat, minskat matsvinn (typ i form av att inte slänga delar av grönsaker som funkar alldeles utmärkt att äta) och mer lokala råvaror — det finns inget mysigare än att svänga av vid en handmålad skylt som vittnar om att det här säljs egenodlade grönsaker. Det är någonting extra att ha fått en pratstund med personen som odlat den mat som du nu tillagar utanför din van på kvällen.
Vad är några saker man måste tänka på när man lagar mat med de här begränsningarna?
— På det stora hela vill jag hävda att det inte är så mycket krångligare, det handlar mest om att anpassa sig efter förutsättningarna. Har du bara en platta eller låga på ditt kök får du antingen laga maten i omgångar eller köra klassisk ”one pot cooking” — vilket vi givetvis har ett kapitel om. Du kan så klart inte ha med dig lika mycket utrustning i en van, men med en vass kniv, en stor skärbräda och en kastrull kommer du faktiskt väldigt långt.

Har ni själva några favoriter i boken?
Erics favoriter: Koreanska pannkakor och tagine — den marockanska grytan med torkad frukt.
Calles favoriter: Snabb linsgryta på korallins och fried tofu tacos.
Bellas favoriter: Piroger i stekpanna (de blir inte lika snygga som klassiska piroger eftersom de behöver vara platta för att bli genomstekta. Men de är sjukt goda och praktiska att äta medan du kör.) Samt fried blomkålsris.
Berätta om Vanlife Sverige!
— Jag och Carl grundade Vanlife Sverige 2017 eftersom vi själva längtade efter att hitta likasinnade och saknade ett svenskt community. Tanken från början var egent- ligen aldrig att det skulle bli så stort, men ganska fort visade det sig att det var fler som hade samma längtan och Facebookgruppen som är själva navet i communityt har idag över 24 000 medlemmar. Podden drog jag i
gång ett år senare för att vi började träffa så många fantastiska människor längs vägarna och min journalist-gen kände att fler måste få ta del av dessa historier och livsöden. Jag lurade in Calle genom att säga att vi ju kunde testa 10 avsnitt och se hur det kändes — nu har vi hållit på i sex år och släppt över 180 avsnitt. I podden intervjuar jag människor som på ett eller annat vis lever vanlife, men intervjuerna handlar allt som oftast om sådant som sker i livet, allt från äventyr och resor till normer och psykisk ohälsa.
