
Bli en grönare hemmasommelier
18 december, 2024
Jenny Roshage-Theander har skrivit en inspirerande bok där du får lära dig att matcha viner med vegetarisk mat. Roligt, nyfiket och lärorikt på samma gång.
20 % rabatt!
Ge bort Bli en grönare hemmasommelier i julklapp. Använd rabattkoden VEGO20 så får du 20 % rabatt vid köp här.
Varför en bok om vegomat och vin?
– Många uppskattar god, vällagad mat och matintresset är enormt i Sverige. Men att sedan ta middagen till nästa nivå och låta den glänsa ännu mer genom att para ihop den med matchande dryck skrämmer många. Det vill jag sudda ut och visa att det inte behöver vara så skrämmande. För en middag med rätt dryck kan bli en upplevelse, och det brinner jag för att få sprida. Om många tycker att det är skrämmande att para ihop mat och dryck, så känns det ännu läskigare att matcha vin med vegomat.
Jag tycker inte heller att vegetarisk mat får den uppskattning som den förtjänar. Många har en förutfattad mening att vegetarisk mat enbart är linsgryta eller vegobiffar, men jag menar att man inte behöver vara vegetarian för att uppskatta vegetarisk mat. En vegetarisk meny kan kännas precis lika festlig som en med kött eller fisk. Man måste helt enkelt ta sig bort från ”kött-sås-potatis-tänket” och inte bara ersätta köttet med en vegobiff. Våga tänka annorlunda!

Bli en grönare hemmasommelier
Hur ska man använda boken?
– Boken är uppdelad i kapitel om de vanligaste druvsorterna. Där kan man lära sig om karaktären hos druvan och hur de smakar runt om i världen. Sedan följer tillhörande recept med rätter som passar till druvsorten. Man får vägledning om vilken typ av vin som matchar bäst, men inga artikelnummer. Jag tycker det är viktigt att man alltid ska kunna välja ett passande vin, oavsett plånbok.
Vilka tips skulle du ge till någon som är nybörjare men vill börja utforska kombon vin och vegomat?
– Läs boken! Skämt åsido, så kommer man en bra bit på vägen om man lär sig hur de olika grundsmakerna i maten förhåller sig till olika egenskaper i vinet.
Vilka är de vanligaste missförstånden du möter när det gäller att kombinera vin med vegetariska rätter?
Att man inte ens överväger vegetariskt till en finare middag och att rött vin inte anses passa till vegetarisk mat, eftersom det ofta förknippas med kött. Samt att många tror att man bara ska dricka vitt till vegetariskt.
Har du några enkla grundregler att ha med sig när man matchar mat med vin?
– Spegling – de aromer och egenskaper som finns i rätten är bra att också ha i vinet. Till exempel, om rätten har mycket syra i sig i form av en syrlig dressing och mycket tomat, är det en god idé att välja ett vin med hög syra. Annars kommer vinet att kännas platt i jämförelse med rätten.
Har du själv någon favoritkombo vi måste testa?
– Löksoppa med mandlar och lakritsgrädde, tillsammans med champagne, är magiskt! Ett fantastiskt sätt att visa hur en ”enkel” soppa kan bli något så festligt när den paras ihop med champagne.
En annan av mina favoriter är spetskålscrème med friterade vaxbönor, fetaost och vinägrett med saffran. En otroligt god och vällagad rätt som kommer att imponera på dina gäster. Tillsammans med en Chenin Blanc från Loire i Frankrike blir den som handen i handsken. Du måste prova!