Text: Pernilla Berg

Krossade linfrön

– Linfrön har länge använts som laxerande livsmedel då de bildar en gelé i tarmen vilket gör avföringen mjukare och påskyndar tarmpassagen. Linfrön innehåller dock cyanogena glykosider i skalen och vid användning av krossade linfrön finns det risk att komma upp i för höga nivåer av cyanid i tarmen. I tarmen bryts de cyanogena glykosiderna ner till cyanid. Cyanid är ett känt toxin som binder till hemoglobin i blodet och förhindrar syretransport. Vid hög konsumtion av cyanidrika livsmedel kan symptom som yrsel, svaghet, trötthet och neurologiska symptom uppkomma. Akut förgiftning kan leda till andningsuppehåll. Det finns inga dokumenterade fall av cyanidförgiftning av linfrön, men då det finns en risk är det bättre att följa försiktighetsprincipen. På grund av risken för cyanidförgiftning avråder Livsmedelsverket därför från all användning av krossade linfrön. Hela frön går bra att använda i måttlig mängd, men max 1-2 msk per dag. Har du tidigare använt krossade linfrön utan att känna av några symptom behöver du inte vara orolig, men undvik gärna att använda krossade linfrön och andra cyanidrika livsmedel
på daglig basis.

Hur mycket cyanogena
glykosider som försvinner vid upphettning och tillagning är idag 
inte helt känt. Troligen avgår en viss del i gasform, men då det inte finns ordentliga data avråder Livsmedelsverket i dagsläget från all konsumtion av krossade linfrön. Linfröolja innehåller i stort sett bara fettsyror och inga cyanogena ämnen.

Champinjoner

– Champinjoner innehåller fenylhydraziner. Det är ämnen som kan vara carcinogena. Mängden fenylhydraziner i svamp varierar och är beroende av lagring, tillagning och konserveringsmetoder. Generellt minskar nivåerna vid lagring och tillagning och konserverade champinjoner innehåller mindre fenylhydraziner än färsk svamp.
Livsmedelsverket avråder från hög konsumtion av champinjoner, max 1 hekto i månaden.