Varför en bok om currys?

– Jag älskar att både laga och äta curry och tycker att det fanns ett stort kunskapshål att fylla här. Många svenskar tror att curry bara är den gula kryddan, men det är ju en hel värld av rätter och smaker från många delar av världen som är så distinkta och förtjänar att få uppmärksamhet. Jag är också väldigt intresserad av historian som ofta präglar dessa maträtter, och det finns mycket man kan lära sig om mänskligheten genom curry som perspektiv. 

Jimmy Guo

Curry – Guide till världens godaste

Boken Curry innehåller 50 recept på både klassiska och exotiska curryrätter från Indien, Sri Lanka, Indonesien, Thailand och Japan. Den lär ut hemligheterna bakom balanserade smaker och tekniker, samtidigt som den guidar läsaren genom världens rika kryddkulturer och deras historia.

Vad är det du gillar så med curryrätter?

– Jag gillar mat med mycket smak, komplexitet och balans. Allt det här gäller att man får man i en vällagad curry. Ur en praktisk synvinkel är också curry oerhört tacksamt att laga till många, preppa  lätt att variera.

vad är egentligen en curry?

– Om man går till roten med själva ordet “curry” så kommer det från ”kari” vilket är ett ord på sydindiska språket tamil som betyder typ “såsig maträtt” eller gryta. Ur ett internationellt perspektiv kallas även “torra” rätter curry vilket gör att definitionen är oerhört svår att hårddra på ett tekniskt vis. Min definition är att det är en maträtt där man använder  ett flertal kryddor, och att man kallar det curry. 

Har du själv någon favoritcurry i boken?

– För vegetarianer är de indiska och några av de lankesiska rätterna utmärkta. Den lankesiska pumpacurryn med spenat och kokosmjölk är en av mina favoriter. Sen älskar jag också thai.

Har du något kul på gång framöver som vi borde hålla koll på?

– Podden med Siri Barje rullar på och jag hoppas att fler hittar till den för den är otroligt kul att göra. Utöver det är det en del gästspel som kommer att ske på olika håll i landet. Det ska bli jättekul att träffa gäster och bjuda på curry. Om man vill komma på dessa kan man följa mig på sociala medier.

Följ Jimmy på instagram @jimmyguo


Jimmy Guo

Mitt kinesiska skafferi

I Mitt kinesiska skafferi: en guide med recept (Mondial) lär Jimmy Guo oss att laga kinesisk mat, på riktigt. Vi får en guidning bland olika råvaror, produkter och smaksättare blandat med en rad autentiska kinesiska rätter.