
Östeuropas gröna pionjärer
11 oktober, 2024
Det ukrainska företaget Vegetus är en av pionjärerna när det kommer till växtbaserade produkter i Östeuropa. Ryska bomber drev ut Vegetus ur hemstaden Charkiv, men det stoppade inte verksamheten.
Vegetus flyttade tillfälligt till Tjeckien på grund av kriget och var verksamma där i ett år. Nu är de tillbaka i Charkiv trots den fortsatta ryska attacken mot Ukraina.
VEGETUS GRUNDADES 2007 och är en av de äldsta producenterna av veganska livsmedel i Ukraina. Innan kriget hade Vegetus tolv butiker i Ukraina och producerade 20 ton veganska livsmedel i veckan.
— Vi vet att växtbaserad kost är bättre för klimatet och att äta mindre kött är också bra för hälsan, säger Aleks Gonsky, vd och grundare av Vegetus.

Aleks är även med i det internationella projektet SusPlant, ”Växtbaserad kost för att säkerställa framsteg mot hållbar produktion och konsumtion”, som finansieras av Svenska institutet. Detta projekt startade i september 2022 och avslutades i februari 2024 och målet var att undersöka attityder till en växtbaserad kost och vegetabiliska köttersättningsprodukter, och hur dessa skiljer sig åt mellan Sverige, Polen, Litauen, Ukraina och Moldavien.
— Vi har förutsättningar att skapa mat som varken har animaliska ingredienser eller tillsatser, och det gör det enkelt att äta veganskt både till vardags och vid högtider, förklarar Larysa Honska, Aleks fru och kollega.
VEGETUS STRÄVAR EFTER att kunna erbjuda ett stort utbud av växtbaserade köttersättningsprodukter som är näringsrika, smakar gott och är attraktiva, oavsett om man är vegan eller bara vill äta mindre kött.
— Kött har en betydande roll i den ukrainska mattraditionen och kulturen. Köttet har varit en central del av maten på tallriken som många konsumenter associerar med nyttig mat av hög kvalitet och även som ett ”måste”. Detta trots att det finns gott om mat från växtriket — ärtor, bönor, spannmål som är fulla med protein, vitaminer, mineraler och andra nyttigheter. Om man väljer bort kött eller bara minskar sitt köttintag gör man en stor insats för miljön, säger Aleks.
Några av Vegetus mest populära produkter är deras tofubaserade patéer, en serie hamburgerbiffar på vete- och sojaprotein samt deras vete- och sojabaserade korvar. Andra ingredienser som används för smak och färg är morot, lök, purjolök, palsternacka, vitlök, persilja och rödbeta. Dessa ger inte bara smak och färg, utan gör produkterna ännu mer näringsrika och välbalanserade. Det är en win-win!
De växtbaserade korvarna från Vegetus kan generellt beskrivas som ganska lika köttbaserade korvar. Och inte vilka korvar som helst, utan sådana som många kunde minnas från sin barndom. Både smakerna och namnet på många av Vegetus produkter påminner om de traditionella och ursprungliga köttbaserade produkterna, med tillägget ”vegansk”, på ukrainska: ”Krakivski”, ”Doktorskaya” eller ”Servelat”.

