
Kurdiska dolma – fyllda grönsaker med kryddigt ris
Aprax, eller dolma som de också är kända som, är fyllda grönsaker som sakta sjuds och fyller huset med en oemotståndlig doft av färska örter, aromatiska kryddor och citron. En doft som för mig tillbaka till barndomen när jag brukade sitta i köket och bara titta på när min mormor och mamma lagade traditionell mat. Det var verkligen fascinerande.
Aprax/dolma tillagas på olika vis i det kurdiska köket och i många andra delar av Mellanöstern och Medelhavsområdet. Till min växtbaserade kurdiska fyllning använder jag ris, bruna linser och färska örter som bas. Den syrliga smaken kommer från färskpressade citroner och granatäppelsirap. Du kan fylla en blandning av de grönsaker du föredrar, eller bara använda en grönsak. Det som är typiskt för den kurdiska versionen är att vi ofta kombinerar olika sorters grönsaker och använder mycket färska örter (dill är ett måste). I det här receptet använder jag soltorkad kryddig paprika, babyzucchini, aubergine, lök och vinblad.
Det här är en typisk maträtt som man tar med sig på ”seyran” på våren. Seyran på kurdiska betyder en utflykt i vacker natur med mycket mat, och det råkar också vara mitt namn. Så naturligtvis är denna seyran-rätt en av mina absoluta favoriter!
Ingredienser
6 port
Grönsaker att fylla
-
1 paket soltorkade paprikor
-
4 st babyzucchinier
-
2 st auberginer
-
2 st rödlökar
-
2 st gula lökar
-
0.5 burk vinblad
-
kokande vatten
Fyllning
-
250 g kortkornigt ris, sköljt och avrunnet
-
200 g kokta bruna linser
-
1 knippe finhackad dill
-
1 knippe finhackad persilja
-
0.25 st purjolök, finhackad
-
4 st vitlöksklyftor, pressade
-
1.5 msk sju kryddor
-
2 tsk Aleppopeppar (eller 1 tsk milda chiliflakes)
-
0.5 tsk mald spiskummin
-
4 msk tomatpuré
-
1 dl olivolja
-
2 st citroner, saften
-
3 msk granatäppelsirap
-
1 msk salt
-
svartpeppar
För att täcka botten av pannan (du kan använda en kombination av allt eller bara potatis)
-
2 st potatisar, skivade
-
2 st morötter, skivade
-
1 näve färska eller frysta bondbönor
-
2 msk olivolja
Buljong
-
3 msk tomatpuré
-
0.5 tsk salt
-
0.5 tsk svartpeppar
-
1 msk grönsaksbuljongpulver
-
2 msk olivolja
-
2 msk granatäppelsirap
-
5 dl kokande vatten