Annonsör

Systembolaget annons
  • Om oss
  • Kontakt
  • Recept
  • Vegonytt
  • Menyer
  • Äta vego
    • Äta vego – så gör du
    • Vego & Barn
    • Vego & träning
  • Arkiv
  • Rabatter
  • Om oss
  • Kontakt
  • Bli medlem
  • Logga in
Sök
  • Bli medlem
  • Logga in

Hem › Kurdiska dolma – fyllda grönsaker med kryddigt ris

Fotograf: Seiran Poon

Kurdiska dolma – fyllda grönsaker med kryddigt ris

En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform fylld med färg.
6 portioner

Aprax, eller dolma som de också är kända som, är fyllda grönsaker som sakta sjuds och fyller huset med en oemotståndlig doft av färska örter, aromatiska kryddor och citron. En doft som för mig tillbaka till barndomen när jag brukade sitta i köket och bara titta på när min mormor och mamma lagade traditionell mat. Det var verkligen fascinerande.

Aprax/dolma tillagas på olika vis i det kurdiska köket och i många andra delar av Mellanöstern och Medelhavsområdet. Till min växtbaserade kurdiska fyllning använder jag ris, bruna linser och färska örter som bas. Den syrliga smaken kommer från färskpressade citroner och granatäppelsirap. Du kan fylla en blandning av de grönsaker du föredrar, eller bara använda en grönsak. Det som är typiskt för den kurdiska versionen är att vi ofta kombinerar olika sorters grönsaker och använder mycket färska örter (dill är ett måste). I det här receptet använder jag soltorkad kryddig paprika, babyzucchini, aubergine, lök och vinblad.

Det här är en typisk maträtt som man tar med sig på ”seyran” på våren. Seyran på kurdiska betyder en utflykt i vacker natur med mycket mat, och det råkar också vara mitt namn. Så naturligtvis är denna seyran-rätt en av mina absoluta favoriter!

Liknande recept

Ful medames - bönröra

Ringra bateta - Tanzanisk potatis- och auberginegryta

Githeri - kenyansk böngryta med färsk spenat

Ingredienser

6 port

Tänk på detta när du portionsomvandlar!
  • Tillagningstiden kan påverkas och val av form/kokkärl kan behöva justeras.
  • Mängder och mått under ”Gör så här” ändras inte.
Grönsaker att fylla
  • 1 paket soltorkade paprikor
  • Vad?

    Torkade paprikor finns i vissa Mellanösternbutiker och har en kryddig, lagom stark smak.

  • 4 st babyzucchinier
  • 2 st auberginer
  • 2 st rödlökar
  • 2 st gula lökar
  • 0.5 burk vinblad
  • kokande vatten
Fyllning
  • 250 g kortkornigt ris, sköljt och avrunnet
  • 200 g kokta bruna linser
  • 1 knippe finhackad dill
  • 1 knippe finhackad persilja
  • 0.25 st purjolök, finhackad
  • 4 st vitlöksklyftor, pressade
  • 1.5 msk sju kryddor
  • Vad?

    "Sju kryddor", eller baharat, är en klassisk kryddblandning från Mellanöstern, särskilt populär i det libanesiska köket. Den består vanligtvis av en blandning av svartpeppar, kanel, kryddpeppar, muskot, ingefära, nejlika och paprika. Finns i kryddhyllan eller i Mellanösternbutiker.

  • 2 tsk Aleppopeppar (eller 1 tsk milda chiliflakes)
  • 0.5 tsk mald spiskummin
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 dl olivolja
  • 2 st citroner, saften
  • 3 msk granatäppelsirap
  • 1 msk salt
  • svartpeppar
För att täcka botten av pannan (du kan använda en kombination av allt eller bara potatis)
  • 2 st potatisar, skivade
  • 2 st morötter, skivade
  • 1 näve färska eller frysta bondbönor
  • 2 msk olivolja
Buljong
  • 3 msk tomatpuré
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 msk grönsaksbuljongpulver
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk granatäppelsirap
  • 5 dl kokande vatten

Gör så här

Grönsaker att fylla
Fyllning

Receptkreatör

Seiran Poon

Seiran Poon

dolmadolmardolmekurdkurdiskkurdiskakurdistanveganveganskvegansktvegetariskvegetarisktvego

Publicerad: 27 februari, 2025

Dela
Facebook
X
LinkedIn
Kopiera länk
Skriv ut

Receptkreatör

Seiran Poon

Seiran Poon

dolmadolmardolmekurdkurdiskkurdiskakurdistanveganveganskvegansktvegetariskvegetarisktvego

Publicerad: 27 februari, 2025

Dela
Facebook
X
LinkedIn
Kopiera länk
Skriv ut

Liknande recept

Recept juli 8, 2025

Ful medames – bönröra

Ful medames serveras traditionellt till frukost i Mellanöstern men har sitt ursprung i Egypten. Den har numer även blivit husmanskost i det sudanesiska köket.

Recept juli 8, 2025

Ringra bateta – Tanzanisk potatis- och auberginegryta

Recept juli 8, 2025

Githeri – kenyansk böngryta med färsk spenat

Recept juli 8, 2025

Makai paka – majs i kokosmjölk från Tanzania

Recept juli 8, 2025

Bambaya tabikh – sudanesisk okragryta

Signa upp på vårt nyhetsbrev

Bli medlem

Få tillgång till över 5000+ recept, artiklar och vegoguider!

Bli medlem idag

Målet med VEGO är att göra det så himla enkelt för just dig att äta vego. För vegomat är inte krångligt, det är gjort i ett kick och smakar fantastiskt.

  • Recept
  • Vegonytt
  • Veckomenyer
  • Om oss
  • Kontakt

Oxenstiernsgatan 33
114 27 Stockholm

redaktionen@vegomagasinet.se

08-799 62 01

© 2025 Vegomagasinet

Välkommen till Vego!

Denna hemsida använder cookies

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår webbplats. Genom att klicka på "Godkänn alla" får vi bättre statistik, vilket leder till en förbättrad användarupplevelse.

Läs mer om vår integritetspolicy

Nödvändiga
Godkänn alla
Hantera cookies

Hantera cookies

Funktionell

Kategorin "Funktionell" innehåller cookies som är nödvändiga för att vår webbplats ska fungera smidigt och för att förbättra din surfupplevelse. Dessa cookies möjliggör olika funktioner som gör vår webbplats mer användarvänlig och effektiv.

Marknad

Kategorin "Marknad" omfattar cookies som används för att analysera och förbättra våra marknadsföringsinsatser. Dessa cookies hjälper oss att förstå hur du interagerar med vår webbplats och ger oss insikter för att optimera vårt innehåll och våra annonser, för att säkerställa att de är relevanta för dina intressen.

Personlig

Kategorin "Personlig" innehåller cookies som förbättrar användarupplevelsen genom att lagra information om dina preferenser och interaktioner på vår webbplats. Detta gör att vi kan skräddarsy innehåll och rekommendationer efter dina individuella behov, vilket ger en mer personlig och engagerande upplevelse.