Varför en växtbaserad bok med cheesecakes?
– Mina två tidigare böcker fokuserar på allmän växtbaserad bakning, så jag ville göra något mer specifikt och utmanande. Cheesecakes har alltid varit min favoritdessert sedan barndomen, eftersom de var storsäljarna i min familjs bageri. Fram till för ett och ett halvt år sedan var jag konditor på ett femstjärnigt hotell i Helsingfors i flera år. Tyvärr ville den sista köksmästaren, som var mycket traditionell, lägga till en fabrikstillverkad och konventionell New York cheesecake på menyn. Frustrerad vägrade jag att låta det hända, och det gav mig motivationen att fortsätta skapa de mest utsökta ”cheesecakey”-recepten. Som du kan föreställa dig blev min cheesecake en total succé på hotellets café!

Ilse R. Pinner

Vegalicious Cheesecakes

Det här receptet kommer från Ilse R. Pinners fantastiska bok med veganska cheesecakes i olika varianter. Från klassiska veganiserade cheesecake till dekadenta egna påhitt, desserter och kakor. Ett måste för bakfantasten.

Om man ser på helheten är cheesecakes en av de sötsaker som många människor tenderar att sakna när de övergår till en växtbaserad kost, och som vi vet nu är vanliga cheesecakes långt ifrån djur- eller miljövänliga.

Vad är det med cheesecakes som du älskar så mycket?
– Förmodligen lite nostalgi från min ungdom, eftersom en tysk persikocheesecake var den första riktiga tårtan jag någonsin bakade själv. Det var så receptet på ”Peachy crumble bars” kom till för den här boken. Jag antar att jag helt enkelt älskar fylligheten och kombinationen av smaker, men också mångsidigheten i själva konceptet. Cheesecakes är en av de saker som jag aldrig kan tröttna på – min absoluta favoritbakelse.

Vad var det svåraste med att skapa alla dessa veganska cheesecakes?
– Självkontrollen, annars hade jag ätit upp alla själv, inklusive de misslyckade försöken… Urvalet av recept var också knepigt eftersom jag ville ha en perfekt blandning av recept så att mina läsare skulle få en komplett slags vegansk cheesecake-bibel, men med en extra bonus.

Du har även andra veganska desserter, kan du berätta lite om dem?
– Jag bestämde mig för att inkludera många andra recept som inte precis är bakade cheesecakes eller mousse-cheesecakes, men som är gjorda med växtbaserad färskost eller yoghurt, till exempel i glasyren eller toppingen, för att bredda urvalet men ändå hålla mig inom konceptet ”cheesecakey”-recept. Pannacotta, semifreddo, pavlovas och de flesta av recepten i kapitlet om bullar är bra exempel. Jag tycker att det var nödvändigt att visa mångsidigheten och att återskapa vissa traditionella recept men i växtbaserad version. I mitt nuvarande jobb gör jag ett brett utbud av desserter, alla växtbaserade, så jag har lärt mig att kunder uppskattar variation, men ibland vill de bara ha en god bit cheesecake.

Har du några favoritcheesecakes från boken?

  1. New York cheesecake
  2. Peachy crumble bars
  3. Tahini brownie & hallon-cheesecake bars
  4. Be my Valentine
  5. Queen rolls

Har du något spännande planerat för framtiden som vi borde känna till?
– Jag är något av en arbetsnarkoman, men jag har lovat mig själv att ändra på det nästa år eftersom det kommer en tid i livet då man måste ta det lite lugnare. Det här är min tredje bok, och det har varit en ganska vild resa. För närvarande är jag konditor på Helsingfors enda helt växtbaserade fine dining-restaurang, MAGU, och vi tar även emot tårtbeställningar genom vår cateringservice. Jag gör även andra uppdrag på andra ställen, inklusive mina växtbaserade konditorikonsulttjänster över hela världen för restauranger, hotell och caféer.

Jag älskar också trädgårdsarbete, så det har blivit min andra sysselsättning de senaste fem åren sedan vi flyttade ut på landet. Jag har ett växthus och odlingsområde hemma, och jag hoppas kunna expandera detta nästa år. Där odlar jag mina ekologiska ätbara blommor, som jag nämner i bonuskapitlet i den här boken, men jag odlar även flera typer av frukt, grönsaker och örter.

Jag har också funderat på att börja undervisa, så jag kanske gör något åt det. Jag skulle gärna vilja få möjlighet att undervisa på en akademi eller skola i framtiden. Det vore fantastiskt att kunna lära ut till nya generationer hur man bakar på ett mer etiskt och hållbart sätt.