I huden finns ett provitamin D som aktiveras vid so­lexponering (UVB-strålning). Under sommaren bildas tillräckligt med vitamin D i huden och vi kan lagra in det färdiga D-vitaminet i fettvävnad. Lagret räcker i regel en bit in på hösten, men när vintern kommer behöver de flesta fylla på med vitamin D genom kosten för att inte få för låga nivåer. Under vinterhalvåret är nämligen solintensiteten för låg för att vitamin D ska kunna bildas i huden. Åker man till soligare breddgrader under vintern fyller man också på vitamin D-lagret.

Bär man täckande klädsel, använder solkräm eller har en mörkare hudton blir produktionen lägre i huden och man bör vara särskilt uppmärksam på att få i sig till­räckligt.

Vitamin D finns i två olika former: vitamin D3 (ko­lekalciferol) och D2 (ergokalciferol). Vitamin D3 finns huvudsakligen i animaliska livsmedel som fet fisk, berikad mjölk och margarin. Vitamin D3 som används i kosttillskott utvinns i regel från lanolin (ullfett). Vita­min D2 är den vegetabiliska formen och finns naturligt i viss svamp som shiitake, portabello och champinjo­ner, men mängden är så liten att det knappast bidrar till det totala intaget. De viktigaste vitamin D-källorna för veganer är berikad växtdryck, margarin och kosttill­skott. I de allra flesta fall används vegetabiliskt vitamin 02 i vegetabiliska livsmedel och kosttillskott, men det finns även en ny typ av vegetabiliskt vitamin D3 som utvinns från en specifik lav (Cladina arbuscula). I Sve­rige finns den sistnämnda endast i form av kosttillskott.

Artikel augusti 15, 2022

Allt om D-vitamin

Varför behöver vi D-vitamin? Hur mycket behöver vi? Hur får vi i oss det? Det finns många frågor om D-vitamin, så här svarar vår kostexpert Pernilla på allt!

Den största skillnaden mellan vitamin 03 och D2 är att 03 är den fysiologiska varianten, dvs samma form som vi bildar i huden. Kroppen använder vitamin 02 och D3 på samma sätt, men D2-formen utsöndras snabbare. Man kan därför behöva en något högre kon­centration av 02 för att få samma effekt. Vitamin 02 kan inte omvandlas till D3 i kroppen. Går man till läka­ren för att kontrollera sin vitamin D-status är det viktigt att informera om man mestadels äter vitamin D2, då man normalt sett endast mäter D3-nivåerna i kroppen. Vid akut brist på vitamin O bör man använda vitamin D3 för att snabbt bygga upp depåerna.

Efter att vi äter vitamin D eller bildar det i huden aktiveras det till ett hormon i lever och njurar. Hormonet vitamin D är viktigt för upptag av kalcium i tarmen, benmineralisering, cellspecialisering och immunför­svaret. Vitamin D behövs för normalt immunförsvar, normal muskelfunktion och det minskar risken för fall och frakturer hos äldre. Grav brist på vitamin D kan ge engelska sjukan (rakit) eller osteomalaci hos vuxna. Båda är skelettsjukdomar som ger deformerade ben. Låga nivåer av vitamin D anses öka risken för depres­sion, trötthet och dåligt immunförsvar, men sambandet mellan depression och brist på vitamin D är inte helt klarlagt.

Artikel september 10, 2018

Sanningar om skelettet 
– protein, kalcium och hormoner

Många har åsikter om kalcium, komjölk och skelettet. Vissa anser att komjölk och kött drar ut kalcium från skelettet och andra anser att komjölk är en nödvändighet för ett starkt skelett. Vad är det som gäller egentligen? För att förstå hur det hänger ihop krävs lite kunskap om skelettet och kalciumbalansen i kroppen.

De flesta i Sverige får i sig för lite vitamin D under vintern pga. den låga solintensiteten. Livsmedelsverket arbetar därför för att fler livsmedel ska vitamin D-berikas, men kritiker menar att en allmän vitamin D-berikning skulle utgöra en hälsorisk för vissa då intaget kan bli för högt.

Inom EU är upper limit (översta gränsen) för vitamin 0-intag per dag 10 ug (4000 JU}, vilket är tio gånger så högt som det rekommenderade dagliga intaget.

1 dl berikad växtdryck ger 0,45-0,75 ug vitamin D, vil­ket är samma nivå som komjölk, men med berikad väx­tdryck och margarin som de enda vitamin D-källorna är det svårt att komma upp i det rekommenderade intaget ro ug (400 I U) per dag. Veganer bör därför ta någon form av vitamin D-tillskott under vintern, antingen som separat tillskott eller i form av multivitamin.

Artikel februari 4, 2021

Vilken är den hälsosammaste mjölken?

Att avstå komjölk och i stället välja växtmjölk (eller växtdryck som det numera ska kallas inom EU efter framgångsrikt lobbande från komjölksindustrin) är en solklar vinst för både hälsa och miljö om du frågar mig. Men vilken växtmjölk är bäst och är verkligen all sorts växtmjölk bättre än komjölk?

Författare

Pernilla Berg

Pernilla Berg

Nutritionist, medicine doktor i toxikologi och forsknings- och utvecklingschef inom life science.