I huden finns ett provitamin D som aktiveras vid so­lexponering (UVB-strålning). Under sommaren bildas tillräckligt med vitamin D i huden och vi kan lagra in det färdiga D-vitaminet i fettvävnad. Lagret räcker i regel en bit in på hösten, men när vintern kommer behöver de flesta fylla på med vitamin D genom kosten för att inte få för låga nivåer. Under vinterhalvåret är nämligen solintensiteten för låg för att vitamin D ska kunna bildas i huden. Åker man till soligare breddgrader under vintern fyller man också på vitamin D-lagret.

Bär man täckande klädsel, använder solkräm eller har en mörkare hudton blir produktionen lägre i huden och man bör vara särskilt uppmärksam på att få i sig till­räckligt.

Vitamin D finns i två olika former: vitamin D3 (ko­lekalciferol) och D2 (ergokalciferol). Vitamin D3 finns huvudsakligen i animaliska livsmedel som fet fisk, berikad mjölk och margarin. Vitamin D3 som används i kosttillskott utvinns i regel från lanolin (ullfett). Vita­min D2 är den vegetabiliska formen och finns naturligt i viss svamp som shiitake, portabello och champinjo­ner, men mängden är så liten att det knappast bidrar till det totala intaget. De viktigaste vitamin D-källorna för veganer är berikad växtdryck, margarin och kosttill­skott. I de allra flesta fall används vegetabiliskt vitamin 02 i vegetabiliska livsmedel och kosttillskott, men det finns även en ny typ av vegetabiliskt vitamin D3 som utvinns från en specifik lav (Cladina arbuscula). I Sve­rige finns den sistnämnda endast i form av kosttillskott.

Den största skillnaden mellan vitamin 03 och D2 är att 03 är den fysiologiska varianten, dvs samma form som vi bildar i huden. Kroppen använder vitamin 02 och D3 på samma sätt, men D2-formen utsöndras snabbare. Man kan därför behöva en något högre kon­centration av 02 för att få samma effekt. Vitamin 02 kan inte omvandlas till D3 i kroppen. Går man till läka­ren för att kontrollera sin vitamin D-status är det viktigt att informera om man mestadels äter vitamin D2, då man normalt sett endast mäter D3-nivåerna i kroppen. Vid akut brist på vitamin O bör man använda vitamin D3 för att snabbt bygga upp depåerna.

Efter att vi äter vitamin D eller bildar det i huden aktiveras det till ett hormon i lever och njurar. Hormonet vitamin D är viktigt för upptag av kalcium i tarmen, benmineralisering, cellspecialisering och immunför­svaret. Vitamin D behövs för normalt immunförsvar, normal muskelfunktion och det minskar risken för fall och frakturer hos äldre. Grav brist på vitamin D kan ge engelska sjukan (rakit) eller osteomalaci hos vuxna. Båda är skelettsjukdomar som ger deformerade ben. Låga nivåer av vitamin D anses öka risken för depres­sion, trötthet och dåligt immunförsvar, men sambandet mellan depression och brist på vitamin D är inte helt klarlagt.

De flesta i Sverige får i sig för lite vitamin D under vintern pga. den låga solintensiteten. Livsmedelsverket arbetar därför för att fler livsmedel ska vitamin D-berikas, men kritiker menar att en allmän vitamin D-berikning skulle utgöra en hälsorisk för vissa då intaget kan bli för högt.

Inom EU är upper limit (översta gränsen) för vitamin 0-intag per dag 10 ug (4000 JU}, vilket är tio gånger så högt som det rekommenderade dagliga intaget.

1 dl berikad växtdryck ger 0,45-0,75 ug vitamin D, vil­ket är samma nivå som komjölk, men med berikad väx­tdryck och margarin som de enda vitamin D-källorna är det svårt att komma upp i det rekommenderade intaget ro ug (400 I U) per dag. Veganer bör därför ta någon form av vitamin D-tillskott under vintern, antingen som separat tillskott eller i form av multivitamin.

Författare

Pernilla Berg

Pernilla Berg

Nutritionist, medicine doktor i toxikologi och forsknings- och utvecklingschef inom life science.