JAG HAR ALLTID varit ett stort fan av kål och det började någonstans med barndomens kåldolmar. Det tog flera år innan jag insåg att det var samma vitkål som användes till en krispig pizzasallad som kunde förvandlas till smältande goda dolmar.

Som vuxen älskar jag också kål och ju fler sätt jag upptäcker att man kan använda den på, desto mer fascinerad blir jag. För det är lätt att fastna i krispiga sallader och bakade vitkålsklyftor. Det är ju det vi brukar bli exponerade för på restauranger. Men det fantastiska är ju att kål finns i så många varianter och går att tillaga på så många sätt, man måste bara vara lite kreativ!

Ibland blir jag chockad över hur lite vi faktiskt har gjort med kålen i den svenska husmanskosten med tanke på hur länge vi har haft den i våra kök. Kål har odlats i Norden sedan vikingarna härjade, så i runda slängar 1 000 år. Först var det främst bladkål och kirskål, sen kom vitkålen och rödkålen under Medeltiden och under 1700-talet kom den vackert vita och milda blomkålen. Nu för tiden kan vi få tag på en hel uppsjö av kålsorter som spetskål, kålrabbi, svartkål, grönkål och asiatiska kålsorter som pak choy och salladskål.

VAD ÄR DET som är så fantastiskt med kål då? Jag älskar de för att det finns en sådan variation. Det finns så många olika sorters kål och alla har sin speciella smak och charm, vilket i sin tur gör att du kan tillaga dem på så många olika sätt. Jag skulle faktiskt vilja hävda att det inte finns någon annan grönsak som kan varieras på samma sätt som kål. Ta blomkålen till exempel! Detta alabastervita huvud som du både kan rosta gyllene, baka till perfektion, fritera krispigt, pickla eller syra, göra grytor och gratänger på, mixa till ett mos eller ”ris”, woka eller ånga. Ja, du kan till och med göra pizzabottnar och pastasåser med den. Jag älskar hur vitkål kan bakas så mjuk att den smeker gommen, rostas tills den blir nästan karamelliserad och söt, och användas i allt från krispiga sallader till smakrika nudelwokar. Och så fortsätter det. Det gäller som sagt bara att se potentialen och utnyttja den till max.

JAG ÄLSKAR ATT få hem Årstidernas kållåda, mer än andra grönsakslådor, eftersom man slås av hur vacker kålen är. Och nej, vi ska inte vara ytliga, men när det gäller kål gör jag ett undantag. Vackra ådringar på bladen, nästan lysande gröna i färgen och som gjorda för måla stilleben av. Med Årstiderna kommer också den ständiga överraskningen när man inser att det visst finns både lila blomkål och lila grönkål eller krusigt underbara flower sprouts (brysselkålens glamourösa släkting).

Och ja, jag vet att en del väljer att klaga på hösten och vintern och menar att mat i säsong är sååå tråkigt. Vad ska man äta!? Men problemet är inte vad, för svaret är kål! Det är nu kålen är i säsong, står på sin topp, är som absolut vackrast och smakar absolut mest. Kål är dessutom skamligt billigt, trivs i det kalla Norden och är rik på både C-vitamin, järn och kalcium.

Så omfamna nu kålfamiljen hårdare än någonsin och börja testa lite nya recept. Se hur långt du kan ta kålen i köket och inspireras av olika tillagningsmetoder och kök. Kålen är en fantastisk grönsak som vi inte får ta för givet. Den har ändå hållit sig kvar i ett helt millennium av en anledning.

Grönkål


Grönkål är gode både rå och tillagad och den innehåller flera viktiga näringsämnen som kalcium och C-vitamin. Om du äter 100 gram grönkål får du i dig hela 157 mg kalcium, och du behöver bara äta ett par nävar grönkål för att få i dig det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin. Grönkål innehåller även 45 olika flavonoider som anses vara anti-inflammatoriska och fullproppade med antioxidanter. Testa att massera råa grönkålsblad med en vinägrett för att göra dem mjuka och lättare att äta.

Kålrabbi


Kålrabbin glöms ibland bort, men den är också rik på C-vitamin. Om du äter 100 gram kålrabbi får du i dig 77 % av det rekommenderade dag- liga intaget av C-vitamin. Prova att skiva kålrabbin tunt på ett mandolinjärn och äta den rå i en sallad med en smakrik dressing.

Svartkål


Svartkålen är inte bara nyttig utan också mättande och smakrik. Förutom att vara rik på vitaminer som B-, K-, A- och C-vitamin är svartkålen också fiberrik och innehåller dessutom magnesium, järn och kalcium. Prova att addera svartkålen i en gratäng eller gräddstuva den snabbt i en stekpanna.

Vitkål


Vitkålen innehåller rikligt med K- och C-vitamin. 100 gram vitkål innehåller mer än hälften av det rekommenderade dagliga intaget av båda dessa vitaminer. Glöm inte att göra en knaprig och krämig coleslaw med vitkål, morötter, majonnäs, salt och peppar.