Artikel
En grön jul med Karoline Jönsson
En god jul är en grön jul och en grön jul är något som Karoline Jönsson kan bäst. I sin senaste kokbok delar hon med sig av sina bästa julrecept, från sticky blomkål och solrosbollar till radicchiosnittar och sprakande lila kålsallad.
Berätta om din nya kokbok!
– I Den goda gröna julen har jag mixat samman två inriktningar av det växtbaserade köket – traditionella ”kötträtter” i vegotappning samt helt nykomponerade grönsaksrätter som jag tycker passar kring julen, smakmässigt och utifrån vilka råvaror som är i säsong nu. Många vill äta lite mer traditionellt och nostalgiskt till jul, och självklart ska man kunna göra det även som vegan, medan många andra vill förnya, ha ett fräschare, lättare och lite mindre brunt julbord. Här finns julmat för alla – vare sig man vill äta rawfoodbollar kryddade med kanel eller hellre rullar vegoköttbullar!
Den goda gröna julen
Vad tycker du är bäst med julen?
– Maten! Det kryddstarka köket som öppnar sig till jul passar så bra för den här kalla tiden för att värma och pigga upp kroppen. Och att det händer något festligt under årets gråaste, mörkaste och tråkigaste tid.
Vilka är dina måsten på julbordet?
– Janssons och världens godaste sillinläggning, Brantevikssill, där jag i stället för fisk picklar svamp.
Har du någon oväntad favorit som folk borde testa i jul?
– I boken finns ett recept på ”sticky buffaloblomkål” som alla verkligen älskar. Sen tycker jag att man ska bege sig ut på skogsutflykt och plocka slånbär och göra sin egen slånbärsglögg!
Vad kan man göra för att minimera stressen under julbak och julbordsstök?
– Med julbaket kan man börja långt i förväg. Jag tycker nästan allra bäst om julen i månadsskiftet november/december och då passar jag på att baka lussekatter och vörtbröd att frysa in. På så vis blir det inte så intensivt julfixande kring den 24:e, utan lite mer utspritt över hela månaden. Julbordsmaten kan man också i hög grad förbereda några dagar innan.
Hur kommer du att fira jul i år?
– Det är lite oklart hur sugen jag själv kommer att vara på att fira jul i år. Jag skrev boken och provlagade recepten fram till midsommar så jag har redan haft ett halvårs julfirande! Men vanligtvis träffas min familj den 24:e och lagar växtbaserade bufférätter och traditionell julmat i grön tappning. Det brukar också bli en gemensam tur till skogen, så jag är så långt ifrån julstress man kan komma.