(Betalt samarbete med Hemköp)

Klassiskt består sushi av speciellt klibbigt sushiris som smaksätts med vinäger. Fyllningen brukar vara någon form av fisk och skaldjur, men det finns många vegetariska alternativ att njuta av. Ja, det är faktiskt bara din fantasi som sätter stopp. Nedan ser du en lista på vad vi tycker är roligt. Du hittar ingredienserna i vanliga matbutiker, t ex Mathem.

Det finns flera typer av sushi:

Nigiri – en oval risboll som toppas med valfri topping.

Maki – den för oss mest klassiska med ris och fyllning som rullas in i noriark.

Sashimi – klassiskt tunna skivor rå fisk utan ris, men testa t ex vår vegetariska sashimi på vattenmelon.

Uramaki – “inside-out” rullar där riset är på utsidan.

Temaki – rullar där noriarket formas som en strut.

Sushi äts ofta med soja, wasabi och inlagd ingefära. Det är en populär maträtt världen över! 🍣

  • Sushiris
    Det finns speciellt ”sushiris” att köpa i butikerna, men det går även bra med vitt rundkornigt ris.
  • Risvinäger
    En mild, lite sötare vinäger baserad på ris som du hittar på den asiatiska hyllan eller i asiatiska butiker.
  • Mirin
  • En söt smaksättare som är populär i det asiatiska köket, inte minst till sushi. Finns på den asiatiska hyllan eller i asiatiska butiker.
  • Bambumatta
    Sådana här kan du faktiskt hitta i vanliga matbutiker och de under- lättar arbetet med att rulla ihop sushin. Men en bordstablett eller liknande går också bra.
  • Noriark
    Nori är arket av alger som man rullar in fyllningen i.

Egen vegetarisk sushi

3 dl sushiris
4 dl vatten
2 msk risvinäger
1 msk strösocker
1 msk mirin, kan uteslutas 4 noriark

Fyllning
gurka, i stavar
avokado
strimlad marinerad tofu, i stavar
marinerad portabellosvamp
sjögrässallad, wakame
friterad tofu
edamamebönor
färsk mango, strimlad
salladslök, strimlad
tångkaviar
gräslök

Tillbehör
ljus sojasås
wasabi
inlagd ingefära

1. Skölj riset i en sil tills vattnet blir klart. Det är stärkelsen du tvättar bort. Låt rinna av väl.
2. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Ta kastrullen från plat- tan och låt stå i 15 minuter.
3. Blanda risvinäger, strösocker och mirin i en skål. Vänd sedan ner i riset. Låt riset svalna till rumstemperatur.

Klassisk makirulle
1. Lägg ett noriark med kortsidan mot dig på en bambumatta (1). Den matta sidan av arket ska vara uppåt. Du måste inte ha någon bambumatta, men det underlättar jobbet.
2. Sprid ut ett tunt lager ris över noriarket, men spara ca 3 cm längs kortsidan längst bort från dig.
3. Pensla den tomma delen av arket med lite vatten.
4. Lägg en sträng med valfri fyllning längs sidan närmast dig och rulla sedan ihop allt till en fast rulle. (2) 5. Tryck till skarven så att den håller ihop bra.
6. Skiva rullen i 10-12 skivor. Servera med sojasås, wasabi och inlagd ingefära.


Annat sushi-inspirerat