Så lyckas du med svampen i höst – vanliga misstag att undvika
4 augusti, 2025
Hösten närmar sig och med den också svampsäsongen – snart fylls skogarna av entusiastiska svampplockare med korgarna redo. Svamp är inte bara ett smakrikt och mångsidigt inslag i köket, det är också både hållbart och nyttigt. Men trots att många gillar att laga mat med svamp, är det vanligt att tillagningen inte riktigt blir som man tänkt.
Enligt en undersökning uppger nästan 7 av 10 svenskar att de gör misstag när de lagar svamp. Det vanligaste? Att den blir blöt och tråkig i stället för härligt gyllenbrun och krispig.
Karin Wenner, receptkreatör på HelloFresh, delar med sig av sina bästa tips för att ta tillvara på svampsäsongen – och undvika de vanligaste fallgroparna i stekpannan.
3 smarta tips för perfekt stekt svamp
1. Stek utan fett till en början
Det kan kännas självklart att starta med smör eller olja, men svamp innehåller mycket vätska och riskerar att börja koka istället för att steka om fettet kommer i för tidigt. Börja därför alltid med en het, torr panna. Låt svampen ligga still tills den vätskar ur sig och den mesta fukten har försvunnit. Då först – i med smör eller olja för att få till den där smakrika, gyllene ytan.
2. Låt svampen ligga i fred
Att röra runt för mycket är ett vanligt misstag. Svampen behöver kontakt med pannan för att få en krispig yta, så ha tålamod. Vänd bara då och då så att den får en jämn stekyta.
3. Krydda vid rätt tillfälle
Salta inte för tidigt – det drar ut ännu mer vätska och kan ge dig en blöt och trist svamp. Vänta tills svampen fått fin färg innan du tillsätter salt, peppar eller andra smaksättare. Lite vitlök, färska örter eller en skvätt citron mot slutet kan höja smaken – men låt svampens egna umami få ta plats.
Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 29. – 31. januari 2025 har sammanlagt 1010 intervjuer via internet genomförts med 18+.