Det finns få saker som slår känslan när något gult plötsligt lyser i mossan – kantareller! Rolf Tardell, svampkonsulent och inbiten plockare sedan barnsben, delar i sin senaste bok Kantareller med sig av allt du behöver veta för att hitta, plocka och njuta av skogens soligaste skatt . Här blandas kuriosa och kulturhistoria med smarta tips och kocken Fredrik Erikssons bästa kantarellrecept. En bok full av inspiration, matglädje och kärlek till naturen – precis som en perfekt höstdag i svampskogen .

Kantareller – Konsten att hitta och tillaga vår mest älskade svamp

Författare: Rolf Tardell
Förlag: Norstedts
Köpa boken: Du kan köpa den på bl a Adlibris.

Varför en bok om kantareller?
– Dels därför att det faktiskt behövdes. Det finns ingen bok som riktigt fokuserar på kantarellen, trots att det är vår mest älskade svamp. Och dels för att jag själv har plockat svamp i hela mitt liv. Kantarellen är fantastisk – kanongod att äta, lätt att känna igen och djupt förankrad i folksjälen. Till och med den som inte kan något alls om svamp är ganska säker när det gäller kantareller, eftersom det inte finns någon giftig svamp som ser ut som den. Lär man sig hur den ser ut, är man trygg.

Rolf Tardell

Kantareller

En personlig och handfast bok om vår allra mest älskade matsvamp. Den gula kantarellen är den perfekta svampen: den växer över stora delar av landet, har en lång säsong, saknar farliga förväxlingssvampar och är en underbar matsvamp. Enligt många den allra främsta.

Din mamma hade något du kallar ”kantarellögon”. Vad innebär det och kan man träna upp sitt kantarellöga?
– Hon kunde se en kantarell på hundra meters håll. Ofta såg hon en liten gul fläck först, och när vi kom närmare visade det sig finnas många fler. Jag tror faktiskt att man kan träna upp det där. Går man mycket i skogen, rör sig långsamt och har blicken snett ned mot marken, så blir man bättre på att upptäcka svampar. Själv känner jag ofta att ”här i det här partiet borde det finnas kantareller” – och då skärper jag blicken och ser fler.

Varför tror du att just kantarellen har blivit svenskarnas favoritsvamp?
– Det finns flera skäl. Kantarellen växer i hela landet, och säsongen är lång – från bleka kantareller tidigt på sommaren till trattkantareller sent på hösten. Dessutom är den djupt rotad i vår kultur. Den finns i barnvisor som ”Har du sett herr Kantarell”, i litteraturen och i folksjälen. Jag tror också att det beror på att vi i Sverige traditionellt har varit ganska dåliga på att plocka svamp men då är kantarellen så tacksam eftersom den är enkel att känna igen. I Östeuropa, till exempel i Polen, är kantarellen inte alls lika upphöjd. Där är riskor och soppar mer populära.

Du skriver både om historia och nutid. Vad överraskade dig mest i din research?
– Det som slog mig mest var bakgrunden till allemansrätten. Jag har alltid vetat att den är viktig för oss svampplockare, men inte varför svamp och bär är fritt att plocka. Förklaringen är att de aldrig har ansetts ha något ekonomiskt värde för markägaren. Däremot har hasselnötter, ekollon och bokollon haft det och därför får man inte plocka dem.

Vad gillar du själv mest med att plocka kantareller?
– För mig är det framför allt upplevelsen av skogen. Det är meditativt. Jag har jobbat som journalist och redaktör i hela mitt liv Det är ett stressigt yrke och då uppskattade jag speciellt att kunna varva ner i skogen. Man måste gå långsamt och låta allt ta tid. Forskningen visar ju att stresshormonerna minskar i naturen. Samtidigt är det lite som en skattjakt: man vet aldrig var svamparna gömmer sig.

I boken finns även recept av kocken Fredrik Eriksson. Har du själv ett favoritsätt att tillaga kantareller?
– Jag har två. De allra första kantarellerna runt midsommar brukar vara bleka kantareller, och då gör jag alltid en klassisk kantarellmacka. Så enkelt som möjligt: stek bort vätskan, i med smör och lök – sedan direkt på en macka. Min andra favorit är kantarellrisotto. Det blir fantastiskt gott.


Fler kantarellrecept