
Färdiga Dumplings – på 10 sätt
16 januari, 2025
Jag älskar dumplings i alla former. Kokta, ångade, stekta, friterade. Jag älskar att nypa ihop egna, men det är så mycket smidigare att bara ha ett gäng i frysen. Här kommer därför ett gäng roliga sätt att servera färdiga dumplings på.
Klart på ett kick!
Färdiga dumplings hittar du enklaste i frysdisken. Vissa märken har även börjat sälja färska dumplings i kyldisken. Anledningen till att jag föredrar frysta är att de håller så länge i frysen och är perfekta att ta fram när suget faller på.
Det är även kul att det finns så många vegetariska/veganska dumplings. Leta både i vanliga matbutiker eller besöka asiatiska butiker för ett ännu större utbud.
Ånga dumplings
Har du en ångkokare i bambu är det här ett smidigt sätt. Då kan du ånga flera lager med dumplings samtidigt. Bara häll lite vatten i en kastrull och låt koka upp. Sätt på ångkokaren och lägg ett lager med dumplings i varje ”korg”. Låt ånga i ca 5-7 minuter eller tills de känns klara.
Här ett recept på handgjorda dumplings som ångas.
Koka dumplings
Precis som vanlig pasta och nudlar kan du koka dumplings. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och sänk sedan värmen. Det ska precis sjuda. Kokar vattnet för häftigt kan dumplingsarna koka sönder.
Droppa ner dina frysta dumplings och låt koka i 5-7 minuter.
Du kan även låta de koka direkt i en soppa eller smakrik buljong som vi har gjort här:
Steka dumplings
Jag älskar att steka dumplings. På så sätt får de både en krispig sida och blir ångade på samma gång.
Jag brukar ringla lite olja i en stekpanna och sen sätta på värmen. Placera ut dina dumplings och häll på 2-3 msk vatten. Lägg på ett lock och låt koka upp under lock. Låt puttra på på medelhög värme i ca 5 minuter.
Ta av locket och fortsätt att steka till all vätska ångat bort och dina dumplings fått en fin färg på undersidan.
Nu kan du både servera dina dumplings med ris och en gurksallad, enkelt serverat med chiliolja eller tillsammans med en god sås.
Dumplingsallad
Stekta eller ångade dumplings är också goda i en sallad. Tänk på dumplings som pasta och servera med en god dressing och andra grönsaker. Låt fantasin flöda, det finns så mycket gott att göra!
Lace dumplings
På tal om stekta dumplings blev lace dumplings väldigt populärt för något år sedan. Stekta dumplings som får en ”spets” av vetemjöl och vatten. Det är helt enkelt extra krisp som dessutom ser väldigt vackert ut när de serveras. Här är vårt recept med en god dippsås till.
Fritera dumplings
Något du bara måste testa är att fritera dumplings. De blir helt omöjligt krispiga och fantastiskt goda med en dippsås. Perfekt drinktilltugg eller lyxig start på middagen. Du kan dessutom fritera de direkt från frysen, även om jag gillar att tina de först så att oljan inte kyls ner för mycket.
Så börja med att tina dina dumplings, det går väldigt snabbt i rumstemperatur. Hetta under tiden upp generöst med olja i en kastrull eller stekpanna med höga kanter. Sikta på 180 grader.
Droppa ner dina dumplings och låt friteras tills de har fått fint med färg och blivit krispiga.
Ta upp med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Servera med en dippsås.