Vitamin D finns i två olika varianter: vitamin D3 och vitamin D2.

Vitamin D3 är den fysiologiska varianten som bildas naturligt i huden när vi är ute i solen. Under vintern är solintensiteten och antalet soltimmar begränsande i Norden, vilket gör att vi har mycket liten produktion av vitamin D i huden.

Vitamin D3 till kosttillskott utvinns normalt från lanolin (fårull), men det har även isolerats från renlav. Vitamin D2 produceras av vissa växter, men är inte fullt lika effektivt. Små mängder av vitamin D2 finns i svamp som kantareller och annan svamp.

Vill man undvika kosttillskott med vitamin D är ett alternativ att åka utomlands till solen under några veckor under den mörkaste vinterperioden. På hemmaplan kan man också vara noggrann med att äta vitamin D-berikade livsmedel som växtdrycker samt att äta svamp. Det kan dock vara svårt att komma upp i det dagliga rekommenderade vitamin D-intaget utan att använda någon form av kosttillskott under vinterhalvåret.

Författare

Pernilla Berg

Pernilla Berg

Nutritionist, medicine doktor i toxikologi och forsknings- och utvecklingschef inom life science.